Canı boya çeken demirine baktırsın

Kireç, kül, boya ve buz gibi sıra dışı maddeleri yeme isteği duyanlar dikkat! Bu isteğin altında demir eksikliği anemisi yatıyor olabilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Mart 2016 Güncelleme 12 Mart 2016, 01:50
Canı boya çeken demirine baktırsın

İÇİNDEKİLER

SIK rastlanan hastalıklardan demir eksikliği anemisi, farklı şekillerde belirti verebiliyor. Daha çok hamilelik döneminde rastlanılan kireç, kül, boya ve buz gibi yiyecek olmayan maddeleri yeme isteği demir eksikliğinden kaynaklanıyor. Bu isteği sadece hamilelerin değil, demir eksikliği anemisi olan herkesin yaşayabileceğini söyleyen Medical Park Tarsus Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahşan Apaydın Gül, ayrıca tat alma bozuklukları, tırnaklarda kırılganlık, dilde şişme ve yaralar, ağız kenarlarında çatlaklar, yorgunluk, halsizlik ve nefes darlığının da demir eksikliği anemisi belirtisi olduğunu belirtti.

KAN YAPAN GIDALAR
Dr. Rahşan Apaydın Gül, demir eksikliği anemisinin nedenlerini şöyle anlattı: "Yanlış beslenme, emilim bozukluğu (çölyak, crohn hastalığı), bebeğin prematüre doğumu, gebelik, adet düzensizlikleri, mide ülseri, hemoroid, mide ve kolon kanseri)." Demir eksikliği ve kansızlığa iyi gelen besinler ise şunlar:

"Kırmızı et, demir eksikliği oluşmaması için gereken en önemli besindir. Tavuk, yumurta, kabuklu deniz mahsulleri ve balık (özellikle somon), buğday, mercimek (özellikle yeşil mercimek), mısır ve yulaf, demir zengini gıdalardır. Demir özellikle tahıl tanelerinin dış kısmında bulunur. Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, badem, fıstık, ceviz ve çekirdekler demir içerir. Bir çorba kaşığı pekmezde 3 miligram demir bulunur. Günde 1 bardak portakal suyu içilmesi, bitkilerden alınan demirin emilimini artırır."