Düşük şeker canından eder

Hipoglisemi, yani düşük kan şekeri ani ve hızlı ortaya çıkıyor .Bilinç kaybına yol açabilen hastalıkta doğru beslenme hayati önem taşıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Şubat 2016 Güncelleme 24 Şubat 2016, 02:03
Düşük şeker canından eder

İÇİNDEKİLER

Şekerin yükseği de düşüğü de sağlığı vuruyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, İç Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Aydın Tunçkale, kan şekerinin düşmesi olarak tanımlanan hipogliseminin tehlikeli sonuçlar doğurduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Tunçkale, bu rahatsızlığa ilişkin önemli uyarılarda bulunuyor...

70'İN ALTINDA ...
Hipoglisemi kan şekerinin düşmesidir. Seviye olarak hipoglisemi şeker düzeyinin 70 mg/dL'nin altına inmesi olarak kabul edilir. Sıklıkla ani ve hızla oluşur. Tedavi edilmezse hasta kötüleşir, sara nöbeti, bilinç kaybı ve hatta ölüm ile sonuçlanabilir. Bu hastalıkta, tüketilen fazla şekerli yiyecekler kan şekerini hızlı yükseltir. Buna pankreas, insülin salgılayarak yanıt verir ve kan şekerini düşürmeye çalışır. Aşırı insülin salgılanmasıyla hipogilisemi oluşur. Hipoglisemi tedavisinde ise doğru beslenme önemlidir.

SEBEPLERİ NELERDİR?
Hipoglisemi nedenleri değişkendir;
Kan şekerini düşüren ilaçların (bazı tabletler ve insülin) fazla dozda alınması
Pankreasta insülin salgılayan tümör (insülinoma)
Aşırı egzersiz
Aşırı alkol tüketimi gibi nedenlerle de hipoglisemi görülebilir.

ACİL DURUMDA YAPILACAKLAR...
Kişi
diyabetikse atak halinde hızla şekerli su, kesme şeker, meyve suyu veya bal almalıdır. Ayrıca bu durumlar için glükoz tabletleri de vardır. 15 dakika sonra şeker ölçülmelidir.

NASIL BESLENMEK GEREKİR?
Et, balık ve tavuk grubunu kızartma yerine, fırında, ızgarada, buğulama veya haşlama yollarıyla pişirmeye özen gösterin.
Etlerin yağlarını ve tavukların derilerini ayıklayın. Et ürünlerini yapışmayan tavada pişirmeye çalışın.
Kompleks karbonhidratlar kanda şeker oranını daha az değiştirir. Tam buğday ekmeği, kepekli makarna, esmer pirinç ve baklagil yiyebilirsiniz.
Basit karbonhidratlardan kaçının. Basit karbonhidratlara örnek olarak sofra şekeri, bal, reçeller, lokum, pastalar, tatlı- tuzlu pastane ürünleri, şekerler verilebilir.
Lif alımını artırın. Sindirilebilir lifler genellikle sebzelerde, meyvelerde, kuru baklagillerde, tahıllarda ve buğdayda bulunur.
Taze meyveleri veya şeker eklenmemiş konserve meyveleri, meyve sularına tercih edin. Meyvelerin içindeki lif şekerin emilim hızını yavaşlatır.
Kafein içeren yiyecek-içecekten uzak durun. Kafeinin hipoglisemi etkilerinin (halsizlik, fenalık hissi gibi) aynısını ortaya çıkardığı ve kişilerin kendilerini daha kötü hissetmelerini sağladığı saptanmıştır. Kafein içeren gıdalara örnek olarak kahve, diyet ve normal kola, çay, çikolatalar verilebilir.
Alkolden ve alkol içeren içeceklerden uzak durun.
Yağ tüketimini azaltın. Yağ oranı yüksek beslenme, vücudun insulini kullanmasını kötü yönde etkiler. Eğer kilo fazlanız varsa yağdan gelen kalorileri kompleks karbonhidratlarla değiştirilerek kilo vermeye ek bir destek sağlanmış olur.
Öğünlerinizİ az yiyin ve ara öğün mutlaka tüketin. Öğün aralarında kesinlikle aburcuburdan uzak durmaya bakın.

AÇLIK ATAKLARI YAŞANIR
Hipoglisemi yaşayanlar açlığa tahammül edemez. Açlık atakları sırasında şekerli yiyecekler tüketir. Bu şekilde sürekli acıkırlar. Kısır döngü sürer gider. Bu tabloya eşlik eden belirtiler de vardır: Kilo alma, uykusuzluk, unutkanlık, yorgunluk, aşırı öfke, tatlıya düşkünlük, kulak çınlaması.

HİPOGLİSEMİNİN ŞEKER HASTALIĞINDAN FARKI NEDİR?
Hipoglisemi ve şeker hastalığı metabolik olarak birbirinin zıttı durumlardır. Hipoglisemide kan şekerinde düşüklük, diyabette ise yükseklik vardır. Ancak her ikisinde de ortak belirtiler olabilir. Örneğin halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kilo alımı, unutkanlık, görme bozuklukları, açlık hissi, huzursuzluk ve depresyon bunlar arasındadır.

BELİRTİLERE DİKKAT!
Hipoglisemi belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte sıklıkla şöyledir...
Yorgunluk hissi
Baş ağrısı nöbetleri
Sürekli çarpıntılar
Soğuk ter dökmeler
El ve ayak uçlarında üşüme-soğukluk
Unutkanlık ve sersemlik
Görme bozuklukları
Açlık hissi ve huzursuzluk
Saçma ve anlaşılmaz konuşma hali
Depresyon ve bilinç bulanıklığı