Zencefil tarçın Ramazan'da kiloları atın

Ramazan Ayı'nın ilk günlerine uyum sağlarken aynı zamanda kilo vermek de mümkün. Uzman Dr. Güveli, 'Haftada 3 gün spor ve doğru beslenme tarzı ile kilo vermeye devam edebilirsiniz' diyor

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
Zencefil tarçın Ramazan’da kiloları atın
Sıcak yaz aylarına denk gelen Ramazan Ayı'nda uzun süre yaşanan açlık ve susuzluk hissinin vücutta yaratacağı etkileri en aza indirmek, hem de kilo vermek için doğru beslenmek gerekiyor. Hisar Intercontinental Hospital Gastroenterohepatoloji ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Hakan Güveli, "Doğru beslenme ve egzersizi Ramazan ayında birleştirirseniz hem oruç tutar, sağlıklı olur hem de kilo verebilirsiniz" diyor. Doğru beslenmenin yanı sıra hafta da 3 kez tempolu yürüme, bisiklete binme, hafif koşma gibi kardiyo benzeri egzersizleri yapmanız doğru enerji yakımı ve zararlı madde oluşumlarını engellemek için gereklidir şeklinde konuşan Uzman Dr.
Güveli şu önerilerde bulunuyor...
İftar da mutlaka bir bardak su ve yanında birkaç atıştırma ile başlayıp ana yemek için 5-10 dakika bekleyin.

KEPEKLİ GIDALAR...
Sofranızı tok tutucu, az kolesterol içerikli, glisemik indeksi düşük, lifden zengin, az yağlı gıdalarla zenginleştirin. n Kepekli, yulaflı tahıl ürünleri ve lifli gıdaları tercih edin.
İftardan sahura aralıklarla yeterli miktarda su tüketin.
Unutmayın çay ve kahve suyun yerini tutmadığı gibi vücudunuza su kaybettirir.
Az miktarda doğal meyve suyu iftar ya da sonrasında içebilirsiniz, sahurda ise ayran, soda, komposto ve hoşaf tercih edin.
Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeye önem verin.
Atıştırmaları mümkün olduğunca azaltın. Yemek üstüne meyve, kuruyemiş ve tatlı tüketmeyin. n Mide de boşalmayı geciktirmeyen, asit salınımını ve reflüyü artırmayan, sindirimi ve emilimi kolay, çok gaz oluşturmayan ve direkt ya da hızlı metabolizmayı uyarmayan bir diyeti tercih edin.

KAŞAR TÜKETMEYİN
Büyük tabak kullanmayın, orta boy tabaklarda servis yapın.
Yağlı, peynirli, kaşarlı, pastırmalı, kuşbaşı etli ve kıymalı börekler yerine sebzeli börekler tüketin.
Yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin. İftarda tam tokluk hissi olmadan sofradan kalkmalıdır. Mümkünse birkaç saat sonrasında egzersiz yapabilirsiniz. Hamurlu, kızartmalı ve ağır şerbetli tatlılardan kesinlikle uzak durun.
Bunların yerine sütlü ya da yoğurtlu tatlılar tercih edin. Vitamin ve mineral destekli, tahıl gevreği ve meyveli tatlılardan küçük parçalar, taze meyveler tüketebilirsiniz.
Yemek kültürümüzün önemli bir parçası olan komposto ve hoşafı sofranızdan eksik etmeyin. Zencefil, tarçın ve karanfil katılmış mevsim meyvelerinden ya da sağlık durumunuzu göz önünde bulundurarak kuru meyvelerden hoşaf ve komposto için.
Aynı tabakta çok fazla besini karıştırmayın ve ölçünüz açlık ve göz hakkınız değil; yiyebildiğinizin biraz daha azı olsun.
Ramazan ziyaretlerinde ziyafet sofrasından nasıl kaçayım diyenlerdenseniz, tamam kaçmayın ama ağır yağlı ve kızartmalı yemekler varsa az miktarda birini seçin.
Ağır yemek üzerine ağır bir tatlı, birçok çay ve sonrasında meyve gibi çok zengin ama çok tehlikeli bir beslenme şeklinden uzak durun.
Dengeli bir iftardan sonra akşam serin saatlerde mutlaka yemek sonrası kardiyo tarzında 20-30 dakika süreyle fiziksel aktivitelerinize devam edin. n Teravih namazına gidecekseniz mutlaka ağır iftar yemeklerinden kaçının. Çünkü yapılan araştırmalar ağır bir iftar yemeği sonrasında teravih namazı kılanların acil servise daha çok başvurduklarını göstermektedir.