Mutluluğun anahtarı

Meme-rahim kanseri, menopoz, kansızlık, kemik erimesi gibi hastalıklar kadınları vuruyor. Prof. Dr. Mocan, Kadınlara Günü'ne özel sağlık reçetesiyle, bu hastalıklardan kurtuluş yollarını anlatıyor...

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Mutluluğun anahtarı
BAZI hastalıklar kadınları çok seviyor. Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, "Annenizin, eşinizin ve kendinizin doktoru olabilirsiniz" diyor. Prof. Dr. Mocan, kadınlarda sık görülen hastalıklar ve korunma yolları ise şöyle sıralıyor:

KANSIZLIK KABUSU
Her 100 kadından 70'i kansızlık (anemi) sorunuyla baş etmeye çalışıyor. Halsizlikten, depresyona, saç dökülmesinden görme kaybına kadar ciddi sorunları da beraberinde getiren kansızlık ileri safhalarda işitme ve görme kaybı gibi ciddi sorunlara da neden olabiliyor. Kansızlığa iyi gelen besinler şöyle:
Karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık eti.
Yumurta, üzüm ve pekmez.
Kuru baklagiller ve meyveler.
Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık ve susam.
Siyah üzüm.
Bol bol dut yiyin.

KEMİK ERİMESİNE SOMON BALIĞI
Kadınlar için en büyük tehditlerden biri şüphesiz kemik erimesi. Kemiklerin yıpranması ve incelmesi nedeniyle ortaya çıkan osteoporoza karşı savaşta tükettiğiniz besinler en büyük destekçiniz. Kalsiyum zengini gıdalar kemik erimesine karşı faydalıdır. Somon, yağsız süt, yoğurt ve yumurta gibi kalsiyum zengin besinleri bolca tüketin. Yulaf ezmesi, balık, balık yağı, patates, yumurta sarısı, yulaf ezmesi en fazla D vitamini içeren besinlerdir. D vitamini kemik sağlığı için en önemli vitamindir. Bor minerali ise kandaki östrojen seviyesini artırarak osteoporozu önlemeye yardımcıdır. Kuru erik ve kayısı gibi kurutulmuş meyveler mükemmel bor kaynaklarıdır.

MENOPOZA BADEM
Her kadın için doğal bir süreç olan menopozun yarattığı sıkıntıları doğru beslenme düzeni ile en aza indirmek mümkün. Karbonhidratlardan zengin gıdalar (tahıllar, kurubaklagiller, patates vb.) tercih edilmelidir. Bu besinler ile enerjinin yanı sıra vücut çalışması için gerekli olan protein, vitamin, mineraller ve posa sağlanmış olur. Ateş basmalarına karşı badem, kuru kayısı, yeşil zeytin, ıspanak ve fındık ve brokoli gibi E vitamininden zengin gıdalar alınmalıdır.

RAHİM AĞZI KANSERİNE KIRMIZI BİBER KORUMASI
KADINLARDA en sık görülen ikinci kanser türü rahim ağzı kanseridir. Araştırmalar, C vitaminin servikal kansere karşı koruyucu olduğunu göstermiştir. Portakal , kırmızı geryfurt, kırmızı biber ve domates rahim kanserine karşı etkilidir. Ispanak, kuşkonmaz, buğday tohumu, ayçiçeği çekirdeği, kuru fasulye iyi birer folik asit kaynağıdır.

MEME KANSERİNE BROKOLİ KALKANI
ARAŞTIRMALAR, meme kanseri olan kadınların kanındaki beta-karoten ve C vitamini seviyelerinin düşük olduğunu gösterir. Lahana, brokoli ve brüksel lahanası içeriğinde bulunan indol adlı bileşikle tümörün büyümesini sağlayan östrojen bileşiklerini etkisiz hale getirerek meme kanserini önleyebilir.