Göğüs kanserine karşı gen bulundu

Göğüs kanseri dert olmaktan çıktı. Bilim insanları yaptıkları çalışmayla bu hastalığı yok eden geni buldu. Gen milyonlara umut oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Ocak 2015 Güncelleme 12 Ocak 2015, 00:00
Göğüs kanserine karşı gen bulundu

İÇİNDEKİLER

Cambridge Üniversitesi ve Welcome Trust Sanger Enstitüsü'nün yaptığı bir çalışmada mutasyona uğradığı zaman "üçlü negatif göğüs kanserine" karşı savaşabilen yeni bir gen keşfedildi. Üçlü negatif meme kanseri hastalıklı hücrelerinin yüzeyinde bulunan protein molekül reseptörlerinin negatif olmasıyla diğer kanserler türlerinden ayrılıyor.

KANSER HÜCRELERİ İYİLEŞTİ

Alıcı bir anten gibi çalışan reseptörler sinyal aldıkça kanser hücreleri büyüyor. Bazal hücre göğüs kanseri üçlü negatif kanserin en çok görülen bir türlerinden biri olarak kabul ediliyor. Araştırmacılar bu tür kansere neden olan gen üzerinde yoğunlaşarak yeni bir tedavi yöntemini geliştirmeye başladı. 3 bin kişi ve fareler üzerinde yapılan araştırmada BCL11A isimli genin bu kanserle yakından bağlantılı olduğu görüldü. Araştırmacılar gendeki mutasyon sonucu meme hücrelerinin kanser hücreleri gibi davranmaya başladığı belirtiliyor. Genin aktivitesinin sınırlandırılması sonucu ise bu kanser türünün iyileşmeye başladığı tespit edildi.