ŞEKERİ BIRAK BOZAYA BAK
C vitamini zengini portakal, greyfurt, kırmızı biber, kuşburnu, boza, kefir, yoğurt, sirke, turşu gibi fermente edilmiş faydalı bakterilerden zengin gıdalar, bağışıklık sisteminin hammaddesi olan hayvansal proteinler için balık, et ve süt ürünlerinin tüketilmesi mikroplara, soğuğa karşı dayanıklılığı arttırıyor. Şekerli gıdalar ise bağışıklık sisteminin mikroplarla mücadelesini zorlaştırıyor.
KALP HASTALARI DİKKAT!
Kalp damar hastalarının, soğuğun vücutta yarattığı stres hormon artışı nedeniyle ani damar daralması sonucu kalp krizi ve inme riski nedeniyle daha dikkatli olmaları gerekiyor.
CİĞERİNİZİ KORUYUN
Akciğer sorunu olanların burun ve ağızdan soğuk havayı ciğerlerine çekmeleri başta soğuk algınlığı, nezle, grip ve daha da önemlisi zatürre riskini artırıyor. Bu nedenle atkı, kar maskesi gibi kıyafetler ve kalın başlıklar kullanılmalı.
BAŞINIZI ÜŞÜTMEYİN
Burun, kulak, baş, eller, ayaklar ve parmaklar soğuğa en dayanıksız bölgelerimizdir. Başı korumamak, soğuk çarpması sonucu sinüzit, orta kulak ve bademcik iltihabına neden olur. Düzenli, 7-8 saatlik kaliteli uyku da bağışıklık sisteminin olmazsa olmazıdır.
ÇAY YERİNE IHLAMUR
Yeterli sıvı alımı olmadan uzun süre soğukta kalmak vücudun uç noktalarında susuzluğa bağlı olarak kılcal damarlarda daralmaya neden olur. Kahve ve çay gibi idrar söktürücü özelliği olan içecekler aslında burun ve boğaz salgılarını kuruttuğundan, bunun yerine ıhlamur, kuşburnu, nane-limon çayı tüketimi daha sağlıklı olacaktır..