Farenjite sarı şifa

Kış aylarının yaygın rahatsızlıklarından farenjit can yakıyor. Prof. Dr. Mocan, ağrı ve iltihaplanmaya karşı günde 2 bardak sarı kantaron çayını öneriyor

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
Farenjite sarı şifa
Ses kısıklığı, boğazda ağrı, yorgunluk ve halsizlik farenjitin habercisi olabiliyor. Halk arasında sık görülen farenjitin boğazın orta kısmında bulunan yutak mukozasının iltihaplanması olarak tanımlandığını söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, "Bu iltihabi durum akut (ani gelişen) veya kronik (uzun süreli) şekilde gelişebilir. Öncelikle hastalığın akut mu yoksa kronik mi olduğunu tespit etmek gerekiyor. Öncelikle şikayetlere sebep olan enfeksiyon nedenine göre uygun medikal tedaviler seçilmelidir" diyor.

BOL BOL SU İÇİN

Sıvı tüketiminin çoğaltılmasının hastalığa karşı kalkan olacağını ifade eden Prof. Dr. Mocan, "Mutlaka günde 2 litre su içilmelidir . Boğazda yoğun tahriş yaratan sigara, alkol bırakılmalı, asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Klima kullanımı havayı kuruttuğundan kullanımı azaltılmalı ve ortam havası sık sık nemlendirilmelidir" şeklinde konuşuyor. Prof. Dr. Mocan, farenjite karşı beslenme konusunda da dikkatli olunması gerektiğinin altını çizerek şu bilgileri veriyor...

SES TELLERİNE BAL İYİ GELİR

Bal ses telleri için faydalıdır. Farenjitin neden olduğu ses kısıklığının azalmasına ve boğazın yumuşamasını sağlar. Sabahları 1 kaşık bal yiyebilirsiniz.
Farenjit gibi boğaz enfeksiyonlarına karşı adaçayı da oldukça etkilidir. Günde 2 bardak adaçayı boğaz ağrısı ve tahrişin azalmasında yardımcı olacaktır.
Aynı şekilde zencefil çayı, yeşil çay, kekik ve biberiye çayları da farenjitin kolay iyileşmesinde yardımcı olacaktır. Bu çaylardan birini günde 2 bardak balla birlikte tüketmeniz hastalığınızın daha kolay geçmesi için faydalı olacaktır.

GARGARA YAPIN

Sarı kantaron bitkisini bir demlikte kaynatın. Sabah ve akşam günde 2 kere bu çayla gargara yapın. Bu mikropları temizleyerek hastalıktan daha kolay kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Baharatlı, acılı ve ekşili gıdalardan uzak durun. Çünkü boğazın daha da tahriş olmasına neden olarak hastalığın iyileşmesini geciktirir.
İçtiğiniz su ne çok sıcak ne de çok soğuk olmasın. Her zaman ılık su içmeye özen gösterin.
Koyu çay ve asitli içeceklerden uzak durun.
Farenjit bir mikrobik hastalıktır.
Bol sebze-meyve tüketin.