Derdini söyle besinini söyleyeyim

Yakanıza yapışan hastalıklarla başa çıkabilmek mümkün. Tansiyona patates, kolesterole nohut, baş ağrısına karşı ise muz tüketmek iyi geliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ekim 2014 Güncelleme 15 Ekim 2014, 00:53
Derdini söyle besinini söyleyeyim

İÇİNDEKİLER

SORUN: DAMAR TIKANIKLIĞI
ÇÖZÜM: Akdeniz tipi beslenme olarak adlandırdığımız daha çok sebzenin tercih edildiği, etin az tüketildiği beslenme tarzı ile damar tıkanıklığı yaşama riskiniz düşecektir. Özellikle zeytinyağlı sebzeler veya salataları yiyin. Ayrıca doktor kontrolünde egzersiz yapmakta bu riski önemli ölçüde düşürecektir.

SORUN: ZAYIFLAYAN KASLAR
ÇÖZÜM:Kas kayıplarına karşı protein içeriği en kaliteli besin yumurtanın akı her gün kahvaltıda yenilmelidir. Spor yapıyorsanız egzersiz öncesi kuru meyve gibi karbonhidratları, egzersiz sonrası ise peynir ve ekmek gibi protein ve karbonhidrat tüketilmeli.

SORUN: YÜKSEK TANSiYON
ÇÖZÜM:Yüksek tansiyonun temel nedeni kan basıncının seviyesinin yükselmesidir. Özellikle potasyum içeriği yüksek olan gün kurusu, kuru incir, patates, domates, muz, süt gibi besinlerin yeterli miktarlarda tüketilmesi fayda sağlar. Tuzdan kaçınılması gereklidir. Günde 2 porsiyon meyve, bir ana öğünde sebze olmasına dikkat edilmeli.

SORUN: MİDE EKŞİMESİ
ÇÖZÜM:Can yakan mide ekşimesinde, kuru besinler olarak nitelendirdiğimiz mideyi dinlendiren leblebi, tuzlu krakerler, ekmek gibi besinlerin daha sık tercih edilmesi gereklidir. Aynı zamanda ekşimesini tetikleyen naneden uzak durmalı ve akşam 21.00'den sonra herhangi bir
besin tüketilmemelidir.

SORUN: DEPRESYON
ÇÖZÜM:Tüm vücut fonksiyonlarında bozulmalara yol olan depresyonda magnezyum zengini yağlı tohumlar, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, çikolata ve kakao etkilidir. Ayrıca balık ve yumurta sarısı tüketimi artırılmalıdır. Düşük D vitamini düzeyi ise kronik yorgunluğa, özellikle de depresyona yol açabilir. Bu sebeple D vitamini kaynağı yağlı balık yiyin.

SORUN: KOLESTEROL
ÇÖZÜM:Katı yağlar, yağda kızartılmış etler, kremalı ürünler, yağlı süt ürünleri ve şarküteriler kolesterolü azdırır. Bunların yerine kolesterolünüzü dengede tutabilecek nohut, fasulye gibi kurubaklagilleri tüketebilirsiniz. Aynı zamanda katı yağlar yerine zeytinyağı tercih edin. Öte yandan tam tahıl ve tam buğday ekmeği de kolesterolü düşürür.

SORUN: BAŞ AĞRISI
ÇÖZÜM:Gün içerisinde yaşanan problemler ve stres baş ağrısını tetiklerken, bunu doğru besinler ile baskılayabilirsiniz. Muz, çilek, kavun gibi bazı meyveler seratonin salgılanmasını sağlayacak ve gün içerisinde çektiğiniz baş ağrıları azalacaktır. Ayrıca çavdar ekmeği de baş ağrısına iyi
geliyor.