Açık koruma

Zaman hızla ilerliyor. Hastalıklar çoğalıyor. Tıp çözüm bulmakta zorlanıyor. Doktorlar insanlara yeni umudun domatesin kan kırmızısı "Likopen" olduğunu söylüyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Temmuz 2014 Güncelleme 05 Temmuz 2014, 00:29
Açık koruma

İÇİNDEKİLER

Modernleşen dünya doğayı değiştirmeye başladı. İnsan da değişen sisteme ayak uydurmak zorunda kaldı. Ancak insanlar sağlıklı beslenmeyi unuttu. Hayatı devam ettirme telaşından sağlığa gereken ilgi gösterilmedi. Rahatsızlıklarda modern tıp ilaçları cevap vermede yetersiz kaldı.
İnsanlara umut ise her zaman oluğu gibi yine doğadan geldi. Yapılan son araştırmalarda domates her hastalığa çare oldu.

MUCİZE LİKOPEN'DE
Sağlık açısından içinde birçok vitamini barındıran domates aynı zamanda lif zengini bir besindir. Lifli besinleri sıklıkla tüketmek sizi bir ömür boyu; kanser, yüksek kolesterol, obezite gibi hastalıkların tümünden korur. Domatesin içinde yer alan hazine hazine tüm mucizeyi içinde saklar. Kırmızı mucize denilen likopen domatesin sihirli gücüdür. Domatese kırmızı rengini veren likopen faydaları ise saymakla bitmiyor. Uzmanlar domatesin muhafazasında uyarıyor.
Domates kesinlikle buzdolabında saklanmamalı. Oda sıcaklığında saklanan domates'in likopen değeri 20 kat artıyor.

DNA'YI KORUR
Bu durum gerek sağlıklı bireyleri hastalıklardan gerekse kanser hastalarını sağlıklarına kavuşmasında mucize görevi görüyor. Likopenin özellikle DNA'yı korur ve bazı ciddi hastalıkları önler. Prostat, kolon göğüs, ağız kanseri gibi hayati tehlikenin yüksek olduğu hastalıklara karşı likopenin koruyucudur. Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyan domates aynı zamanda felç riskini de en aza indiriyor. C vitamini yönünden zengin olan domates bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve grip benzeri virütik hastalıklara karşı korur. Safra ve böbrek taşlarının düşürülmesine destek olur. Damar sertliğine iyi gelir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı giderir. Arı sokmalarına ve yanık tedavilerinde kullanılır. Nasırların sökülmesine yardımcı olur ve çıbanların olgunlaşmasını sağlar.

Domatese kırmızı rengini veren pigment likopendir. En önemli likopen kaynakları ise domates ve domates ürünleridir. Domates doğadaki en zengin likopeni içinde barındıran bir besindir.

Çiğ domatesten daha çok ısıl işlem görmüş domates ürünlerinde likopen oranı daha fazla olduğu görülmüştür. Kuru kayısı, kuşburnu, pembe greyfurt ve karpuz da likopen içerir.