Meyvelere fırça atın

'Vitamin ve mineral deposu olan meyve-sebzeleri yemeden önce mutlaka yıkayın' diyen Prof. Dr. Mocan, 'Yumuşak bir fırçayla ovalamak da önemli' uyarısı yapıyor

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
Meyvelere fırça atın
Besin değeri yüksek yiyeceklerin bile doğru saklanmadığında etkisini yitireceğini söyleyen Prof. Dr. Ziya Mocan; meyve-sebze satın alırken, saklarken ve tüketirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle anlatıyor: Taze alın: Manav ya da markete gelişini takiben 1-2 gün içerisinde meyve-sebzeyi almaya çalışın. Mevsiminde meyve-sebzeyi tüketin. Semt pazarlarını tercih edin. Görünüş önemlidir: Sadece güneşte olgunlaşmış, taze görünümlü ve zarar görmemiş meyve-sebzeleri alın. Ezilme vitaminlerini yok edebilir. Dilimlenmiş olandan uzak durun: Pratik gibi görünse de, önceden kesilmiş, yıkanmış sebzemeyveler vitamin değerini kaybeder. Gün ışığından sakının: Domates, şeftali ya da armut gibi bazı meyveler tam olgunlaşmaları için 1-2 gün buzdolabı dışında bırakılabilirler. Güneş ışığı meyve-sebzelerin içindeki vitaminleri yok edebilir. Yıkayın ama suda bırakmayın: Meyve-sebzelerinizi yemeden önce soğuk suda yıkayın. Vitamin kaybını önlemek için suyun içisinde bırakmayın. Eğer ilaçlandığını düşünüyorsanız sirkeli suda bekletin. Fırçayla ovun: Kural olarak meyve ve sebzeleri yemeden hemen önce yumuşak fırçayla ovuşturun. Genel olarak soymamaya dikkat edin. Çünkü kabuk iyi bir besin ve lif kaynağıdır. Ama organik yetiştirilmiş ekolojik değilse, bazı durumlarda mutlaka kabuklarını soymalısınız.

KURU VE SERiN YERDE SAKLAYIN

Sebze ve meyvelerinizi yıkayıp iyice kuruttuktan sonra buzdolabında ya da vakumlu kaplarda saklayın. Meyve-sebzeleri daha az yer kaplıyor diye küçük parçalara bölüp saklamayın. Bu onların havayla temasını artırabilir ve vitaminlerini öldürebilir. Eğer meyve-sebzeleri uzun süre buzdolabında saklamayı düşünüyorsanız yıkayıp kuruladıktan sonra havlu peçete ile sarmanız faydalı olacaktır.