Canan Hoca yine ezberleri bozdu. Aç bırakan diyetleri topa tuttu: 'Doyuncaya kadar yiyin. Çünkü açlık metabolizmayı yavaşlatıp kilo aldırır.'
takvim.com.tr
GAZETE
Kardıyoloji ve iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr Canan Karatay, yaz aylarına girdiğimiz bu günlerde hem sağlıklı olup hem de fazla kilolardan kurtulmamız için beslenme alışkanlıklarımızda olan yanlışları belirtti. İşte Karatay'ın ezberbozan açıklamaları: Fazla kilolardan kurtulmak ve sağlıklı olmak için neler yapmalıyız? Öncelikle sağlıklı olmak istiyorsak en temel tüketimlere dikkat etmeliyiz. Bunlar için öncelikle ekmek terk edilmeli. Ekmek, kan şekerini yükseltir ve şişmanlığı artırır. Şişmanlık, ise karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklara yol açar. Yine rafine un, şeker ve tuz tüketimi de bırakılmalıdır. Yemeklerimizi ekmek ile yememiz zararlı mıdır? Bütün ekmekler undur. Un vücuda girdiğinde hemen şekere dönüşür ve glisemik indeksi yükseltir. Ekmeği tıpkı sigara gibi direkt bırakmak gerekiyor. Ekmek olmadan da karnınızı doyurabilirsiniz. Hazır yiyecek-içecek tüketmeyi de bırakmıyoruz. Bunlar bağımlılık mı yapıyor? Tatlı ve tuzlu her hazır yiyecek ve içeceğin içinde bağımlılık yapan yapay tatlandırıcılar var. Bu yapay tatlandırıcılar beyni bozuyor. Bu nedenle insanlar ekmek ve tatlı gibi kilo yapan gıdaları bırakmakta zorlanıyor. Karbonhidratın ne gibi zararı vardır? İnsülin vücutta yağları depolayan hormondur. İnsülin yüksekliği vücutta kontrolsüz hücre bölünmesine ve kansere sebep olur. Özellikle, ülkemizde karbonhidratlı yiyeceklerin tüketimi oldukça fazla olduğu için kalp krizi geçirme oranı yüzde 70 artıyor. Asitli ve şekerli gıdalar tüketmek de karaciğer yağlanmasına yol açar. Çocuklarda bile karaciğer yağlanması görülüyor. Ne yaparsak sağlıklı bir şekilde kilo verebiliriz? Sağlıklı yağ, protein ve karbonhidrat tüketilerek fazla kilolarınızı verebilirsiniz. Aç kalarak ve hareket etmeden kilo verilemez. Aç kalınca vücut metabolizmayı yavaşlatır ve enerjiyi saklar. O yüzden doyana kadar yenilecek. Yemek yerken miktar değil, kaliteli gıda tüketmek önemlidir. Ayrıca kalori miktarı değil karbonhidrat miktarı önemli. Meyve tüketimimiz nasıl olmalı? Günde bir porsiyon ve bütünüyle tüm lifleriyle tüketilmelidir. Meyvedeki fruktoz tehlikeli bir şekerdir. Karaciğer yağlıysa ve insülin 5 ünitenin üzerindeyse meyve tüketilmemeli. Meyveyi akşam yiyip yatmak tehlikelidir, o nedenle sabah kahvaltıda yenmeli.
Neleri tavsiye edersiniz?
Köy tereyağı, soğuk sıkım zeytinyağı ve zeytini. Sağlıklı karbonhidratlar da Omega-3 açısından zengin fındık, fıstık, badem ve cevizi. Sabahları çok güçlü, sağlıklı proteinli, sağlıklı yağ ve sağlıklı karbonhidratların yer aldığı bir Kahvaltı yapın. Örneğin iki yumurta, çok az beyaz peynir, 15 adet zeytin, sebzeler, çay ile ceviz yiyebilirsiniz. Bunu yiyenler acıkmıyor!