Kavun-karpuz şişmanlatır

Yazın vazgeçilmez meyveleri kavun-karpuz da diyet sabotajcısı çıktı! Prof. Dr. Karatay, kavun-karpuzun şişmanlattığını söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mayıs 2014 Güncelleme 24 Mayıs 2014, 00:25
Kavun-karpuz şişmanlatır

İÇİNDEKİLER

Zayıflamak için hangi meyveleri nasıl ve hangi miktarlarda yemeliyiz? Kilo vermek için insülin direnci kırılana dek günde bir adet meyve (düşük glisemik indeksli) bütün olarak yenilebilir. Orta boy bir armut, portakal, nar veya elma olabilir. Çilek, kiraz, böğürtlen, ahududu günde 100-200 gr kadar yenebilir. Kavun-karpuz için ne diyorsunuz? Glisemik indeksi çok yüksek olduğu için yenilmemelidir. Meyve sularında, karpuz ve kavunda bulunan meyve şekeri 'sükroz' hemen kan yağı trigliseride dönüşür ve yağ olarak depolara gönderilir. Karaciğer ve göbek yağlanmaya başlar, bacak kaslarında, karaciğerde trigliseridler yağ olarak depo edilir. Bunun en önemli belirtisi otuz yaşından sonra bel çevresinin büyümesidir. Karaciğerin yağlandığı nasıl anlaşılır? Göbek, kadında da erkekte de pankreas ve karaciğer yağlanmasının belirtisi. En tehlikeli sağlık sorunudur, dikkatli olunması gerekir. Yağları eritmek için kaç öğün yemeliyiz? Kahvaltı sıkı olunca 2 öğün yeterli. Kahvaltı doğal ve işlem görmemiş yiyeceklerden oluşmalıdır. Özgür tavuk yumurtası, yağlı peynir, et, balık, pastırma, evde yapılmış sucuk ve yoğurt yenebilir. Yağ olarak köy tereyağı ve soğuk sızma zeytinyağı kullanılabilir. Bir avuç fındık, fıstık, ceviz tüketilebilir. Bunları yakmak için vücut 5 saat koşmuşsunuz gibi enerji harcar. Akşam yemeği
de en son saat 19.00'da yenmeli.

Bal yararlı mı?
Pekmez ve bal yemenin bir faydası var mı? Pekmez, meyve özleri veya suları kaynatılarak elde edilen en lezzetli besindir. Özellikle pestil ve cevizli sucukların tadına doyum olmaz. Kuruyemişler gibi bu tür pestil ve sucuklar enerji kaynağı olarak tüketilebilir. Ancak kaynatılmış oldukları için meyve suyu özellikleri kaybolmuştur. Bir nevi işlenmiş yiyecekler gibidirler ve boş kalori ile yüklüdürler.

KIRMIZI ET TOK TUTAR
KIRMIZI et uzun süre tok tutar, açlık hissi, sık yeme hissi oluşmaz. KİLO vermeyi başlatır, zayıf ve dinç kalmayı sağlar. KASLARIN gelişmesini, yıkılan dokuların yeniden yapımını sağlar. KEMİK ve sinir dokularının yapımı ve gelişmesini sağlar. BAĞIŞIKLIK sistemini güçlendirir. KARACİĞER yağlanmasını önler, düzeltir ve kan yağları normalleşir.

SAKATAT UCUZ
KUZU böbreği, dalağı, beyni, karaciğeri, yüreği gibi sakatatlar rahatlıkla yenebilir. Bunlar hem bol miktarda protein içerir hem de fiyatları düşüktür. Sakatatlar D vitamini ve demir bakımından zengindir.

KANSER HASTALARI YEŞİL ERİK YESİN
KANSER tedavisi gören hastaların veya kanser hastalıklarından korunmak isteyenlerin hem düşük glisemik indeksli hem de yüksek antioksidan içeren taze böğürtlen, karadut, çilek, yeşil erik, taze çağla, ahududu, kiraz, vişne, taze yaban mersini gibi meyveleri tüketmeleri önerilmektedir. Tedavi sırasında kanser hastalarının bağışıklık dirençlerinin yüksek olması gerekmektedir.