Buharla gelen güzellik

Canlanan doğayla birlikte cildinize de bakım yapmanın tam zamanı. Çatlak ve yıpranmış yüzünüzü mucizevi besinlerle güzelleştirebilirsiniz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mart 2014 Güncelleme 26 Mart 2014, 01:03
Buharla gelen güzellik

İÇİNDEKİLER

BAHAR aylarının tadını çıkardığımız şu günlerde, cildimiz hala kıştan kalma... Soğuk kış günlerinde kuruyup ve yıpranan cildin baharda tepeden tırnağa yenilenmesi gerektiğini söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, "Kışın hem hava şartları hem de daha az su içmemiz nedeniyle cilt kurur ve yıpranır. Baharda cildi onarmak ve yenilenmesi daha sağlıklı bir cilde sahip olmak için önemlidir" diyor. Prof. Dr. Mocan, cildi tazeleyen besinleri ise şöyle sıralıyor:
KURU CİLTLERE AVOKADO: Cilt kuruluğu için birebirdir. İçeriğindeki lutein, glutathion gibi antioksidanlar sayesinde cildin canlılık kazanmasını sağlar. Deriyi kurumaktan korur. Özellikle, duyarlı, kuru, yıpranmış ve yaşlanmış derileri iyileştirir ve güçlendirir.
SOLUK CİLDE PANCAR: Yüzünüzün renksiz ve soluksa öncelikle altında yatan bir sağlık sorunu olup olmadığı konusunda emin olun. Eğer altta yatan bir sağlık sorununuz yoksa içeriğindeki C vitamini sayesinde pancar, yüzdeki kılcal damarların duvarlarını güçlendirir, cildin canlı kalmasına yardımcı olur.
HAVUÇ SİVİLCEYİ ÖNLER: Bol miktarda A vitamini içeren havuç, çok iyi bir sivilce ilacıdır. Havuç aynı zamanda sağlıklı cilt, saç, tırnak ve sinirler için gereken fosforu da içerir.
YAŞLANMAYA KARŞI: Ispanak, brokoli ve kereviz gibi sebzeler, yüksek oranda antioksidanlar ile cildin esnek kalmasını sağlayan C vitamini ile hücrelerin oksijeni kullanmasını sağlayan E vitamini içerir.
KAVUN PULLANMAYI ÖNLER: Cildinizin rengi donuksa, günde birkaç dilim kavun yemek iyi gelecektir. Ayrıca dirsek bölgesindeki deri sertleşme ve kurumaları için de faydalıdır. Ciltteki pullanmayı önler.
KIRIŞIKLIKLARA DUT: Dut, kırışıklıklara iyi gelir. Yaşlanmayı geciktirmede etkili antioksidan içerir. Ayrıca kısa zamanlı hafıza ve denge için de yararlıdırlar.
GÜNEŞİN ETKİLERİNİ AZALTIR: Aynısafa çiçeği cilt hücrelerinin gelişimini arttırır. Güneşten etkilenmiş cildi yumuşatır ve mikrop kapmaya karşı korur.
CİLTTEKİ YARALARA PAPATYA: Yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Bu nedenle günde 2 bardak papatya çayı ciltte yaralarınız varsa iyi gelecektir.
PÜRÜZSÜZ CİLT İÇİN YABAN MERSİNİ: Çilek, yaban mersini, ahududu, böğürtlen, somon balığı, havuç, nar ve portakal tüketin. İçerdikleri zengin antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşır, vücudu kanserden korur, cildin yaşlanmasını geciktirir ve kırışıklıkları önlerler.

SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN
Güneş ışınlarına çok fazla maruz kalmayın. Günde en az 8-10 bardak su için. Sigaradan ve sigara içilen ortamdan uzak durun. Alkol ve kafeinden kaçının. Hayatınızdaki stres faktörleri ile mücadele etmeyi ve rahatlamayı öğrenin. Düzenli egzersiz yapın. Demir yönünden zengin besinler tüketmeye özen gösterin. Vitamin ve mineral yönünden dengeli ve yeterli beslenin. Kesinlikle güne kahvaltı yapmadan başlamayın. Günde 1-2 fincan yeşil çay tüketin