Yağmurlu havalarda can yakan romatizma ağrılarından kurtuluşun yolu zerdaçal tüketmekten geçiyor
takvim.com.tr
GAZETE
BEKLENEN yağmur geldi; romatizmal hastalıkları olanların canı yanmaya başladı. Vücudun hareketini sağlayan kas ve iskelet sisteminde şişlik, ağrı, hareket sınırlamasına yol açan romatizmanın nedenlerinin henüz bilinemediğini söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, "Romatizmanın 200'den fazla çeşidi bulunur. Hastada genelde ağrı, şişlik, şekil bozukluğu, gibi belirtiler vardır. Sonuç olarak hareket kısıtlığı, kireçlenme ortaya çıkar. Bu durum sıklıkla diz ve kalçada oluşur" dedi. Prof. Dr. Mocan, tedavinin yanı sıra romatizmaya iyi gelen yiyecekleri sıraladı: Eklem ağrılarınız varsa ya da romatizma hastasıysanız kepekli ekmek, yulaf ezmesi gibi tam tahıllı gıdaları tüketin. Bazı balık türleri omega-3 yağ asitleri adı verilen yağlar bakımından zengindir. Bu yağlar sabah tutukluğu ve eklem hassasiyetini hafifletmeye yardımcı olur. Haftada iki kez somon yiyebilirsiniz. Brokoli, güçlü sülfür içeren bir antioksidandır. Yapılan çalışmalar sulforaphane maddesinin, eklem iltihabını azalttığı ve artrit şiddetini azaltabileceğini gösteriyor. Bu nedenle sofranızdan brokoliyi eksik etmeyin. Kiraz, antosiyanin bileşikler bakımından zengindir ve enerji verir. Güçlü antioksidan bakımından zengin olması yönü ile inflamasyonu
azaltabilir.
Zerdeçalin eklemleri iltihaptan koruduğu hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Bu koruma, içeriğinde yer alan kurkumin maddesi sayesinde olmaktadır.
ZERAVENT KÖKÜ: Kas romatizması için 1 bardak kaynar suya 2-4 gr zeravent kökü konur. 10 dakika bekletilir. Balla tatlandırılarak günde 2-3 bardak içilir. KİRAZ SAPI: 20 tane kuru kiraz sapını 1 bardak suda kaynatın ve limon sıkarak günde bir bardak için. Ağrı- şişliğe iyi gelecektir. KARAHİNDİBA: 1 bardak kaynar suya 10 gr hindibağını kıyarak koyun. 10 dakika bekletip için. KARABAŞ: 1 bardak suda 3-4 bardak kaynatıp için. Eklem ağrılarına iyi gelir.