Isırkan!

Kansızlığın çaresi ısırgan otu çayı... Prof. Dr. Ziya Mocan, günde içilecek 2 bardak ısırgan otu çayı ile kansızlığın önleneceğini söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Şubat 2014 Güncelleme 07 Şubat 2014, 00:58
Isırkan!

İÇİNDEKİLER

TIP dilinde kandaki kırmızı hücrelerin azalması olarak tanımlanan kansızlık, kadınların ortak derdi. Kansızlığın her 100 kadından 75'inde demir, B-12 ve folik asit eksikliğine bağlı olarak ortaya çıktığını söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, "Halsizlik, çabuk yorulma, konsantrasyon bozukluğu, ileri safhalarda unutkanlık, saç dökülmesi, tırnak kırılması, uyku gibi belirtiler gösterir" dedi.

DEMİR EKSİKLİĞİ
Daha ağır olduğu durumlarda dokulara oksijen sağlanmasında bozukluk ortaya çıkabildiğini belirten Prof. Dr. Mocan, "Bunun sonucunda nefes darlığı ve letarji (aşırı uyku hali, uyuşukluk) olabilir. Aneminin en yaygın sebebi, demir eksikliğidir" şeklinde konuştu. Prof.Dr. Ziya Mocan, şu önerilerde bulundu: Isırgan otu kan yaptırıcı özelliği nedeniyle kansızlığa karşı etkilidir. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve süzülür. Bu çay günde 2 bardak içilir.

YARIM KAŞIK YETERLİ
Ispanak, brokoli, kuşkonmaz ise bol miktarda demir de içerdiğinden kansızlığa ilaç gibi gelir. Sofralarınızdan mümkün olduğunca bulundurmaya çalışın. Karaciğer, sığır eti, süt, yumurta, peynir ve balık B12 vitamini ve demir açısından çok zengindir. Folik asit eksikliğine bağlı anemiye karşı kuru fasulye, ayçiçeği çekirdeği yemek önemlidir. Üzüm B12 ve demir açısından oldukça zengindir. Özellikle her gün bir avuç yediğiniz siyah üzüm kansızlığınızın azalmasında etkili olacaktır. Kansızlık çekenlerin bolca yemesi gereken meyvelerden biri de dutdur. Bol bol dut yemenizde fayda var.

PEKMEZİ UNUTMAYIN
Keçiboynuzu pekmezi kansızlığa iyi gelir. Çünkü iyi bir demir deposudur. Sabahları aç karnına 1 kaşık yiyebilirsiniz. Gün içerisinde 2 kaşık daha alabilirsiniz. Pekmez yemeden önce 1 saat ve yedikten sonra 1 saat demir emilimini azaltacağı için peynir, çay ve kahve tüketmeyin.

UYARILARA DİKKAT

Yemek yerken kahve ya da diğer kafeinli içecekleri içmeyin; çünkü bunlar demirin emilimini engelleyebilir. Demirle birlikte C vitamini içeren besinler yiyin. C vitamini demirin emilimini kolaylaştırır. Demir ihtiva eden yiyeceklerle birlikte soda içmeyin. Mide ilaçları ile birlikte demir vitaminini almayın.
Aradan 2 saat geçtikten sonra alabilirsiniz.