Hormonları şahlandırın

Orta yaş kadınları seven haşimato ve hipotroid, hormonların azalması ile oluşuyor. Ceviz ve balık hastalıkları dize getiriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Şubat 2014 Güncelleme 06 Şubat 2014, 01:18
Hormonları şahlandırın

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda adı sıkça duyulan haşimato ve hipotroid hormonal bir hastalık. Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, haşimato ve hipotroidi şöyle anlatıyor: "Tiroid hormonunun normal değerlerden daha az salgılanmasına hipotiroid denir. Hipotroid oluştuğunda metabolizma hızı azalır, kabızlık, deri döküntüsü, saç dökülmesi, kilo artışı, halsizlik, çok uyuma oluşur. Kandaki bağışıklık hücreleri boynumuzun önündeki troid bezine hücum ederek orayı hasara uğratır. Hasar sırasında zayıflama, çarpıntı, terleme ve boyunda ağrı gibi hipotroidi bulguları ortaya çıkar. Haşimato hastalarının yüzde 95'i kadındır ve genellikle orta yaşlarda görülür." Prof. Dr. Ziya Mocan, haşimato ve etkilerini azaltan besinleri ise şöyle sıralıyor: Selenyum minerali tiroid hormonu için önemlidir. Selenyum seviyesinin düşmemesi için ceviz, hindi ve dana eti, mercimek, mantar, susam, dana karaciğeri, ay çekirdeği yenmeli.

BALIĞI UNUTMAYIN
Tiroid fonksiyonlarının düzenlenmesi için haftada en az 2 kez balık, diğer günlerde derisiz tavuk, hindi, yağsız kırmızı et tüketin. Kuru baklagiller bitkisel protein kaynağıdır. Hipotiroidi olanlar iyotlu tuz tercih etmelidir. Sarımsak, su teresi, yumurta sarısı, maydanoz, kayısı, mantar triode iyi gelir. Tiroitte en fazla görülen problem ödemdir. Günde 2- 2.5 lt su içmeye çalışın. Çikolatayı tiroid hastaları dikkatli tüketmeli. Metabolizmayı hızlandıran, elma sirkesi, turp, maydonoz yenmeli.

BİTKİ ÇAYI FAYDALI
Papatya, rezene, biberiye, çörek otu, karahindiba, adaçayı, alıç, hastalık sonucu ortaya çıkan ödemi atmak için kullanabileceğimiz gıdalar ve çaylardır.

ÖNCE KİLO VERDİRİYOR
Hastalık başında tiroid bezi çok çalışır ve hastada terleme, zayıflama, çarpıntı şikayetleri görülür. Bu sırada kalıcı hipertroidi tedavisi verilirse, yani bezin çalışması ilaçlarla yavaşlatılırsa ileride bez çok daha az çalışıp hastalık şiddetlenir. Çünkü hastalığın ikinci devresinde her halükarda hipotroidi meydana gelmektedir. Hastalığın tedavisi troid hormonunu dışarıdan vermektir. Bu hormonun dozu kişiye göre değişiklik gösterir.

OBEZLERİ DE TEHDİT EDİYOR
Haşimato, obezite hastalarında da sık görülüyor. Tiroid bezinin az çalışmasına yol açan bu hastalık, kişinin metabolizmasını yavaşlatıp, kilo almasına ve psikolojik problemler ortaya çıkamasına yol açıyor. Depresyon, sıcak ve soğukta rahatsızlık hissi, el-ayaklarda uyuşma, devamlı halsizlik, panik ataklar, kalp hızında yavaşlama ve çarpıntı, unutkanlık, görme problemleri, saç dökülmesi gibi şikayetler ortaya çıkabiliyor.