Erkeklere şeker gibi uyarı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Aralık 2013 Güncelleme 10 Aralık 2013, 02:16
Erkeklere şeker gibi uyarı

İÇİNDEKİLER

* Doktor bey 47 yaşındayım ve 1 ay önce bana şeker hastalığı tanısı konuldu. Tanıdıklarım hemen "Senin erkekliğini bitirir dikkat et" dediler. Şeker hastalığı erkekliğimi bitirir mi?
Korku şeker hastalığının dengesini bozar. Herkesi değil doktorunu dinle. Takibine gir. Ona sor. Diyabet yani şeker hastalığı herkesi aynı şekilde etkilemez, hatta diyabeti iyi kontrol edilen birçok kişi sağlıklı bir hayat sürdüğü için avantajlı bile olabilir. Eğer düzenli diyet yapmaz, yeterince su içmez, yeterince hareket etmez, düzenli ilaç kullanmaz ve düzenli doktor takibinde kalmazsan işler değişir. Gözün, kalbin, böbreğin, beynin ve kalbin gibi cinsel hayatın da bozulabilir. Ayrıca cinsel organına giden damar ve sinirlerin çalısması da bu zarara katkıda bulunur ve kalıcı olmasına neden olabilir. Yani sonra ne yapacağını değil şimdi ne yapacağını düşün.

* Hocam 37 yaşındayım. 4 aydır bel ağrım var. 'Bel fıtığı' dediler. Ama benim ağrım sabah kalkmadan başlıyor. Bir de hareket ettikçe azalıyor. Bel fıtığı olan arkadaşlarımda ise bu durumun tam tersi var. Başka hastalık olabilir mi?
Bel fıtığının yaşla ilgisi olmaz. Her yaşta olabilir. Ama bel fıtığı hareketle artar, dinlenmekle geçer. 3 aydan uzun süren, istirahat ile geçmeyen, 40 yaşından önce başlayan, aniden değil yavaş yavaş başlayan, sabahları yataktan kalkmayı zorlaştıran, hareket ettiğinizde azalan ağrılar varsa iltihabi hastalıklara bağlı bel ağrısı aklımıza gelir. Hemen bir iç hastalıkları veya Romatoloji uzmanına muayene ol. Geç kalma.

*
Doktor bey 29 yaşındayım. 2 yıl önce mememde beze fark ettim. Fibroadenom tanısı konuldu. Küçüktü takip ettiler. Adet düzensizliğim 3 aydır devam edince doğum kontrol hapı verdiler. Mememdeki beze büyür mü? Kanser riskim var mı?
Takibini ihmal etme. Fibroadenom dediğimiz beze içindeki hücreler normal meme dokusundaki hücreler ile aynı olduğundan, fibroadenomlar vücutta salgılanan hormonlardan aynen meme dokusu gibi etkilenirler. Örneğin, gebelik dönemi ve sonrasında süt emzirme döneminde büyüyebilir, bu dönem geçtikten sonra küçülebilirler. Yine menapoz sonrası küçülme eğilimindedirler. Sadece östrojen içeren hormon alınımı fibroadenomlarda büyümeye sebep olabilir. Doğum kontrol haplarının fibroadenomlar üzerine bir etkisi yoktur. Memede fibroadenom varlığı, kişinin gelecekte meme kanseri olma riskini arttırmaz. Ancak fibroadenom tanısı konan bezeler genellikle ameliyatla alınır.