Sofranız ve mideniz bayram etsin
Kurban etinin kesiminden saklanmasına, pişirilmesinden hazırlanmasına kadar uzmanların önerilerini dikkate alın, sağlığınız bozulmasın mideniz bayram etsin
NASIL HAZIRLAMALI?
Kurbanlığın sakatat kısımlarını yani organ etleri tüketilmemeli. Bu tür etler doymuş yağ ve kolesterol oranı oldukça yüksek olmakla birlikte, toksin madde birikimi de maksimum olan yiyeceklerdir.
Etlerin görünür yağlarının tamamını temizlenmeli. Hazırlama işlemi sırasında, etler ve diğer besinler ayrı doğrama tahtalarında, ayrı bıçaklar ile doğranırsa besin zehirlenmesi ihtimali azalır.
Çiğ etten damlayan suların hiçbir besinle temas etmediğinden emin olun.
NASIL PİŞİRİLMELİ?
Kızartma ve kavurma, sağlıksız pişirme yöntemleridir. Etleri, ızgara, haşlama, fırında veya sebzeler ile tencerede pişirme yöntemi en sağlıklı tercih olaca.
Pişirdiğiniz etli sebze veya kuru baklagil yemeklerine yağ eklemeyin. Ekleyecekseniz de minimum sıvı yağı yemeğin pişmesine yakın ekleyin.
Kuyruk yağı ve iç yağı, kalp-damar sağlığını tehdit eden yağ türleridir.
Etleri pişirirken çok yüksek ısıya maruz bırakarak, hızlı pişirmemelisiniz.
Çünkü yüksek ısıda etin sadece dış yüzeyi pişer ve hızla katılaşır. Et sert olur ve iç yüzeyi çiğ kalabilir.
ETLERİ NASIL SAKLAMALIYIZ?
Et ve et ürünleri, sıcağa duyarlıdır ve kolayca bozulur. Etleri buzdolabı poşetlerine veya yağlı kağıda sararak saklayın.
Buzdolabında maksimum 2-3 gün, buzlukta -2 derecede 1 hafta saklamalıyız.
Donmuş etleri buzdolabında çözün ya da tencerede kapağı kapalı kısık ateşte pişirin.
Eti kalorifer üzerinde veya açık havada oda ısısında çözdürseniz, besin zehirlenmesine neden olabileceğini unutmayın. Çözdürülmüş etleri yeniden dondurmayın.