Derde deva muşmula

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ekim 2013 Güncelleme 01 Ekim 2013, 00:26
Derde deva muşmula

İÇİNDEKİLER

Bağırsakların ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlayan muşmula, böbrek ve mesanedeki kum ve taşları dökmeye yardımcı olur. Bağırsak iltihabına karşı faydalıdır. İshal ve dizanteriyi giderir. Sinirleri güçlendirir. Mideyi kuvvetlendirir. Mide hastalıklarının önlenmsinde etkili bir besindir. Kan dolaşımını da düzenler.

Saçın dostu nergis
Yatıştırıcı olarak kullanılan nergis çiçeği, aynı zamanda ateş düşürücüdür. Sarada faydalıdır, kabızlığı giderir ve ishal yapar. Rahim ve mesane ağrılarını gideren bitkinin kökü; yakı yapılıp sirke ile başa sürüldüğünde; saçkıran hastalığına fayda sağlar.

Sindirime iyi gelir
Keten tohumu, sindirim problemi olanlar için yararlı bir bitkidir. Kabızlık şikayeti çekenler keten tohumu tüketmelidir. Kronik öksürük ve bronşite faydalıdır. İdrar artırıcı özelliği de bilinen etkilerindendir.

Menopoza karşı polen
Polen, kadınların menopoz döneminde görülen kulak çınlaması, terleme, ateş basması, baş dönmesi, kas sancıları, kalp sıkıştırması, tansiyon yükselmesi gibi birçok şikayettin giderilmesine yardımcı olur. Kan dolaşımını hızlandırır.

Bakteriye kök söktürür
Meyan kökü, iştahı açar, hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Antibakteriyel özelliği ile zararlı bakterilere ve iltihaplara karşı vücudu korur. Kronik hepatit ve siroz tedavisinde oldukça faydalı olan meyan kökü, kanseri önlemede de yardımcı olur.

Diş ağrısını dindirir
Servi tohumu, ishali keser ve kanamaları durdurur. Şeker hastalığında da faydası olan tohum, diş ağrılarını dindirmekte de kullanılır. Ayrıca mideye, karaciğere, dalağa ve bağırsaklara da kuvvet verir.

Yorgunluğunu at
Nohut, vücudu kuvvetlendirir. Zihinsel yorgunluğu alır. İştah açar. Bağırsakları yumuşatır ve bol idrar söktürür. Anne sütünü arttırır. Göğüs kanserine karşı korur. Östrojenin dengeleyici etkisi ile özellikle menopoz döneminde faydalıdır. Sesi açar ve öksürüğü keser. Baklagiller arasında protein yönünden en zengin olanıdır.

Kırışıklıkları açar
Ebegümeci, göğsü yumuşatır. Öksürük keser. Mide bulantısı ve kusmaları önler. Ateşi düşürür. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Dişeti hastalıklarını tedavi eder. Ebegümeciyle kan dolaşımını hızlandırabilir, bağ dokusunun elastikiyetini artırabilirsiniz. Ayrıca göz altındaki kırışıklara ve şişliklere de iyi gelir.