Hafıza bekçileri

Her yaştan herkesi vuran unutkanlığa karşı çaresiz değilsiniz. Bazı besinler var ki, beyni çalıştırarak unutkanlığı unutturuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Haziran 2013 Güncelleme 23 Haziran 2013, 00:00
Hafıza bekçileri

İÇİNDEKİLER

Modern yaşamın getirdiği yoğun iş temposu, stres ve hatalı beslenme gibi olumsuzluklar yüzünden 'unutkanlık' artık sadece ileri yaşta değil, her yaş grubunda sıkça görülen bir sorun haline geldi. Neyse ki bu sorunun üstesinden gelecek hafıza bekçisi gıdalar mevcut. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı İçingür, güçlü bir hafızaya sahip olmak tüketilmesi gereken gıdaları şöyle sıralıyor:

2-3 KAŞIK YABAN MERSİNİ
Her gün 5 porsiyon sebze-meyve tüketin. Güçlü bir hafıza için porsiyonlardan biri mutlaka orman meyvesi, özellikle de yaban mersini olsun. Yaban mersini, bol miktarda içerdiği 'polifenol' sayesinde beyin hücrelerine saldıran serbest radikallerle savaşabiliyor. Günde 2-3 tepeleme yemek kaşığı, yani yaklaşık 30 gram yaban mersini tüketmeniz yeterli gelecektir.

HAFTADA 2 PORSİYON BALIK
Araştırmalar, Omega 3 yağ asitlerinden zengin beslenmenin Alzeimer riskini azalttığı ortaya koyuyor. Unutkanlığı önlemek için haftada 2 gün balık yemeniz şart. Eğer balık tüketemiyorsanız doktorunuzun tavsiyesi ile günde 1 gram Omega 3 takviyesi almanızda fayda var.

GÜNDE 3 ADET CEVİZ YİYİN
Güçlü bir hafızaya sahip olmak için günde 3 adet ceviz tüketmek, yaşlılık dönemine yapacağınız en büyük yatırımlardan biri olacak.

3 KEZ KIRMIZI ET
Yetersiz beslenmede özellikle B 12 vitamini eksikliği ortaya çıkıyor. Haftada 3 kez kırmızı et, günlük süt, yoğurt peynir ve yumurta tüketimi vücuda yeterli B12 vitamini alınmasını sağlıyor.

1 KASE TAHIL
E vitamini beyin sağlığı açısından önemli. Bu vitamin tahıllarda bolca yer alıyor. Bulgur, esmer pirinç, buğday, çavdar, yulaf gibi besinleri sofradan eksik etmeyin.

* Güçlü hafıza için antioksidan önemli. Elma, böğürtlen, kiraz, kırmızı erik, ahududu, çilek en iyi antioksidan kaynaklarını oluşturuyor. Bunların yanı sıra; kayısı, kırmızı ya da yeşil üzüm, portakal, kırmızı greyfurt, şeftali, armut ve mandalina da çok güçlü antioksidanlardan. Muz, kivi, mango ve nektari de bol antioksidan içeriyor.

* Bitter çikolata ve çay da beyni genç tutan besinlerden. Ancak kalorileri yüksek olduğu için sınırlı miktarda tüketmeyi unutmayın.