Kalp dostu mercimek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Mayıs 2013 Güncelleme 02 Mayıs 2013, 00:00
Kalp dostu mercimek

İÇİNDEKİLER

Lifli ve bol proteinli bir besin olan mercimek bolca B vitamini, magnezyum, çinko ve demir içerir. Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltır.

Spazmlara güneş gülü
Güneş gülü otunun yaprakları, çiçeği ve sürgünleri kullanılır. Bitkinin toprak üstü kısımları kurutulduktan sonra suda kaynatılarak içilebilir. Spazm çözücüdür. Öksürüğü kesici etkisi ile başta boğmaca gibi öksürüklü hastalıklar olmak üzere astım ve bronşitte de faydalıdır.

Muşmula taş döker
Muşmula meyvesi C vitamini ile karoten ve çeşitli mineraller içerir. Bağırsakların ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Böbrek ve mesanedeki kum ve taşları dökmeye yardımcı olur. Bağırsak iltihabına karşı faydalıdır. İshal ve dizanteriyi giderir. Sinirleri güçlendirir.

Temizlikçi kiraz sapı
Kirazın meyvesinin dışında çiçekleri, sapları ve yaprakları da kullanılır. Sapları kurutulduktan sonra kaynatılıp çay yapılırsa idrar söktürür ve vücuttaki zararlı maddeleri temizler. Kiraz çiçeği kaynatılıp suyu içilirse nezleye ve öksürüğe iyi gelir. Kiraz suyu derideki kırışıklıkları gidermekte etkilidir.

Saç için baldırıkara
Baldırıkaranın yaprakları yaş ve kuru olarak kullanılır. Şurubu yapılır. İlaçlara tat verici olarak da katılır. 1 litre suya 50 gr kadar kuru bitki atılıp demlenerek içilebileceği gibi saç diplerine de sürülebilir. Saç diplerine sürülürse saç dökülmesini ve kepeği önlemeye yardımcı olur.

Kaslar için mercanköşk
Baharat olarak sıklıkla kullanılan mercanköşkün çiçekli toprak üstü kısımlarının kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenmesiyle hazırlanan çayı da dahilen ve haricen kullanılabilir. Çok etkili spazm çözücü etkileri ile kasları gevşetir ve kas ağrılarını azaltır.

Kansere karşı aspir
Yalancı safran olarak da bilinen aspir bitkisi kabızlığa karşı faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Başta prostat ve göğüs kanseri olmak üzere kansere karşı da koruyucudur. Fazla yağı eriterek kilo vermeyi kolaylaştırır.

Mısır püskülü zayıflatır
Mısır püskülü bol miktarda potasyum, sodyum ve kalsiyum içerir. Kaynatılarak suyu içilen mısır püskülü idrar yollarını temizler ve idrar söktürür. Zayıflamaya ve vücuttaki yağları eritmeye yardımcı olur. Çocukların altını ıslatmasını önler.

Güvey feneri rahatlatır
Güvey fenerinin yaprakları ve meyveleri kurutulduktan sonra suda kaynatılarak kullanılır. Meyveleri taze olarak da tüketilebilir. Organik asitler, tanen, alkaloidler ve müsilaj içerir. İdrar söktürücü ve bağırsak kurtlarını düşürücüdür. Sakinleştirici ve ateş düşürücü etkilere sahiptir. Bitkinin yeşil kısmı zehirlidir.