Yaş'atan önlemler
Yaşlanmayı durduran mucizevi bir yiyecek yok ama bazı tedbirler alarak yıllara meydan okumak mümkün. Yeterli ve dengeli beslenerek, stresten uzak durarak, zamanda frene basılabilir...
ALTERNATİF ÜRETİLMELİ
Bilgisizlik, eve kapanma, bedensel yetersizlik, yoksulluk, hastalıklar, emilim bozuklukları, diş sorunları nedeni ile çiğnemede güçlükler, alkol ve ilaç kullanımı, iştahsızlık besin eksikliklerinin temel nedenleridir. Bunun için özellikle yutma veya sindirim güçlüğü çeken bireyler dikkatle incelenmelidir. Meyve-sebze tüketemeyen bireylere alternatifler üretilmelidir, çünkü bitkisel kaynaklı yararlı kimyasallar her yaş grubunda mutlaka alınmalıdır.
ALIŞKANLIKLAR ÖNEMLİ
Hücrelerin yıpranmasına neden olan ve yaşlanmayı yaratan mekanizmalar genlerin kontrolünden de etkilenmektedir. Bir tür antioksidan olan alfa lipoic asit yaşlanmayı azaltan etkenlerden biridir. Vücutta glukozun zararını azaltıp yaşlanma sürecini uzatmaktadır. Lycopene bir tür karotenoiddir ve seviyesi yaş ilerledikçe düşer, yaşlanmayı önleyici etkisi olduğu bilinmektedir. Genel olarak iyi bir beslenme alışkanlığı edinilmesi sağlıklı yaşlanmaya katkıda bulunur.
KALBiNiZi KORUYUN
Kalp hastalıkları ülkemizde ölümlerin baş nedeni olduğu için bunu önlemek konusunda bazı gıdalara ağırlık vermek gerekir. Soğuk ve taze sıkım zeytinyağı tüketmek, balık, keten tohumu ve koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi omega 3 kaynaklarını tüketmek, yulaf, posalı tam tahıl ürünleri ile gerekli lif alımını karşılamak önemlidir. Öte yandan doymuş yağlar, trans yağ asitleri azaltılmalı, sofra şekeri kısıtlanmalıdır.
ZAMANI UZATAN GIDALARA DiKKAT
Yaşlanmayı geciktiren, bir tür antioksidan olan alfa lipoic asit, şu besinlerde bol miktarda bulunuyor.
Kırmızı et
Böbrek ve karaciğer
Bira mayası
Brokoli
Ispanak
Domates
Bezelye ETLERİ KENDİ YAĞIYLA PİŞİRİN
Yağ, şeker, tuz tüketiminizi azaltın.
Yağı alınmış süt ve yoğurt tüketmeye özen gösterin.
Mutlaka günde ortalama 2.5 litre su için.
Diyet lifi içeren sebze, meyve, tahıl, kurubaklagilleri tüketin.
Kan bulgularınıza uygun olarak antioksidan vitaminler alın.
Haftada iki kez balık yiyin.
Etli pişirilen yemeklere yağ ilave etmeyin, eti kendi yağıyla pişirin.
Katı yağ tüketiminizi azaltın.
Yemeklerinize fındık yağı, ayçiçek, soya, mısırözü yağlarını karışım halinde kullanın.
Beyaz ekmek yerine kepekli, esmer ekmeği tercih edin.
Sigara, alkol, kafein tüketiminizi azaltın.
Ağız ve diş sağlığınıza dikkat edin.
Düzenli olarak egzersiz yapın. AŞIRI ÇAY İÇMEK KRONİK AĞRI SEBEBİ
Türk insanının vazgeçilmezi olan siyah çay, fazla içildiğinde sağlığa zarar veriyor. Aşırı çay tüketiminin kemiklerde florür birikimine neden olduğunu söyleyen Dr. Meral Candan, "Bu da diş kayıplarına ve kronik kemik ağrılarına neden oluyor" dedi. Dr. Candan, ABD'de 17 yıl boyunca her gün 100'e yakın demlik poşet çay içen bir hastanın çayı azaltınca sırt, bel ve bacak ağrılarından kurtulduğunu kaydetti.
YARIN: Porsiyon kontrolü
TAYLAN KÜMELİ