Ateşi dindir

Yüksek ateş birçok hastalıkla beraber baş gösterirken en büyük hasarı beyine veriyor. Ateşten korunmak ve vücut ısısını düzenlemek için en iyi gıdalar ise balık, kuruyemişler ve yeşil çay

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Nisan 2013 Güncelleme 14 Nisan 2013, 01:24
Ateşi dindir

İÇİNDEKİLER

Yüksek ateş, 10 yıl öncesine kadar mafsal iltihabı ya da benzer hastalıklarla birlikte anılırdı. Artık bu yargı değişti. Bugünün bilim dünyasında ateş; kalp hastalığı, diyabet, obezite ve nöropsikiyatrik rahatsızlıklar dahil olmak üzere birçok hastalıkla ilişkilendiriliyor. Kronik ateş, tüm vücutta ve özellikle beyinde hasara yol açıyor. Bazı besinler ise ateşe karşı sizi koruyor ve vücut sıcaklığını normal seviyelere indirmeye yardım ediyor.
Balık: Antioksidanların insanlarda ateş belirtilerini azalttığı kanıtlandı. Balıklar, özellikle somon, sardalye, uskumru gibi yağlı deniz balıkları vücudunuza girebilecek en güçlü ateş düşürücü gıdalardır.
Kuruyemişler: Kuruyemişlerdeki tek ve çok bağlı doymamış yağlar, E vitamini ve kalp dostu sterol, ateş düşürücü bileşimler barındırır. Haftada en az iki kez birer avuç ceviz, fındık, badem yiyin.
Yeşil çay: Yeşil çaydaki 'keteçin' adı verilen madde, önemli bir ateş düşürücüdür. Yeşil çayın beyin koruyucu özelliği, Multipl Skleroz (MS) hastalığının da önlenmesi açısından yardımcı oluyor.
Mor gıdalar: Yaban mersini, vişne, nar, mor karnabahar, siyah üzüm ve pancarı örnek verebiliriz. Mor pigmentler ciddi ölçüde antioksidan koruması sağlar, sinir hücreleri arasında iletişimi güçlendirir, beyin duvarını korur, beyne kan taşıyan damarları güçlendirir. Ağrıyı dindirecek kadar önemli ölçüde ateş düşürücüdür.
Zerdeçal: Bu kök bitkisinin içindeki aktif 'curcumin' maddesi son derece güçlü bir antioksidan ve ateş düşürücü özelliğe sahip. Bilim, zerdeçalın davranışlar üzerindeki etkisinin antidepresan ilaçlarla benzer olduğunu ortaya koydu.
Zencefil: Zerdeçal gibi ateş düşürücü ve beyin hücrelerini koruyucu özellikler taşır. Sinir hücrelerinin koruyucusu olduğu ve ateşi düşürdüğü için bolca tüketilmelidir.
Yeşil gıdalar: Ispanak, brokoli, lahana ve diğerleri... Her türden koyu yeşil sebzede ateşi düşüren bir mineral bulunur.