Apandisitin çaresi ameliyat

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Nisan 2013 Güncelleme 06 Nisan 2013, 00:00
Apandisitin çaresi ameliyat

İÇİNDEKİLER

Medipol Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, "safra kesesi" hakkındaki soruları yanıtladı.

Apandisit nedir?
Apendiks ince bir boru veya solucan şeklinde 9 cm uzunluğunda körbağırsaktır. Apandisit oluşumunun yüzde 90 nedeni apendiksin iç kısmının dışkı ile tıkanmasından kaynaklanır. Lenf dokularının şişmesi de diğer sık nedenlerden biridir. Çeşitli nedenlerle apendiksin içi tıkandığı zaman, apendisk lümeninde sıvı birikir, mikroplar çoğalmaya başlar ve iç basınç artar. Basıncın artması ile apendiks dokusu bozularak çürür ve patlar.

Kimlerde görülür?
Apandisit en sık 30'lu yaşlarda görülmektedir. Çocuklarda ise 4-6 yaşlarında daha sık rastlanmaktadır.

Belirtileri nelerdir?
Karın Ağrısı; Apandisit ağrısı 4 ile 6 saat sürer çoğalma ve azalma gösterebilir. Ancak tamamen yok olmaz. Hastaların hemen hepsinde ağrıdan önce iştahsızlık olur. Genellikle hasta bir şey yediğinde kusar. Yüksek ateş, kabızlık, ishal ve gaz çıkaramama gibi şikayetler de olur.

Tedavisi nedir?
Apandisitin kesin tedavisi ameliyattır. Apandisit tanısı konulmuş hastalar ağızdan beslenmemeli ve ağrı kesici almamalıdır. Apandisit, akut apandisit, patlamış apandisit, patlamış ve apse yapmış apandisit ve plastrone apandisit olarak 4 grupta toplanmaktadır. Plastrone apandisitte hasta gözlem altına alınarak antibiyotik tedavisi başlanırken ilk üç grubun kesin tedavisi ameliyattır.

YARIN: Apandisit nasıl anlaşılır?