Nezlenin çaresi melisa otu

Kış günlerinde soğuk algınlığına yakalanmak neredeyse kaçınılmaz. Nane ve limon kabuğunun yanı sıra zencefil, adaçayı, karabiber ve melisa otu nezlenin en iyi ilaçları

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Şubat 2013 Güncelleme 17 Şubat 2013, 00:00
Nezlenin çaresi melisa otu

İÇİNDEKİLER

Soğuk algınlığı için sadece nane limon kabuğu içsek yeter mi? Başka bitki çayları yok mu?
Tabi ki var. Doğada bitmek bilmez şifa hazinesi mevcut. Yeter ki isteyin. Şimdi mutfağa git. Zencefil, adaçayı ve karabiberden mutlaka biri vardır. Ilık su ile çayını çok demli olmamak üzere yapıp iç. Ayrıca yarın alışverişe çıkıp melisa yaprakları, mürver, zeytin yaprağı al. Bunların birbirleri ile karışımlarını hazırla. Hepsini de balla taçlandır (Tabi şeker hastalığın varsa miktara dikkat ederek). Şifa olsun.

27 yaşındayım. Bir gün içinde 15-20 kere tuvalete çıkıyorum. Erken boşalma sorunum da var. Doktor yarım yarım içeceğim 20 mg. Paxil verdi. Peki, benim ne sıkıntım var. Bu yaşta niye bu problemleri yaşıyorum?
Heyecanlı, panik, kaygılı bedenlerde bu şikâyetler olabilir. Kendine güvensizlik korku yaratır. Korku, hormonları hızlı ve fazla çalıştırır. Bağırsakların çabuk boşalır. Bu çabukluk ve korku ve kendine güvensizlikle cinsel ilişki sırasında da çabuk boşalırsın. Duygusal, hassas kişiler bu şikâyetleri sık yaşar. Hiçbir şey sağlıktan kıymetli değil. Her şeye kafanı çok takma. Gereksiz yere kendini fazla sıkma. Aldığın depresyon ilacının etkileri uzun sürede fark edilir. Bu ilaç senin kendini değiştirmen için bir zaman kazandırır.

Hava soğukken küçük abdeste çok çıkıyorum. Ama evdeyken ya da sıcakken o kadar olmuyor. Niye? Hasta mıyım?
Soğuk havalarda karnını ve ayaklarını yeterince korumazsan karnın ve iç organların soğur. Soğukta idrar kesesinin hacmi daralır, hassasiyeti artar. Bu şekilde fazla idrar çıkma olur. Ayrıca idrar kese iltihaplarında, erkeklerde prostat rahatsızlıklarında,, şeker hastalığında, idrar söktürücü hapları kullananlarda, bazı tansiyon düzenleyen ilaçlar da sık idrara çıkmaya neden olur. Bir kez tam idrar tahlili yaptır. Sonuçlara göre görüşelim.

Annemin böbreklerinde iltihap var. Tuvalete çıkamıyor ve sürekli kusuyor. Doktor ilaç verdi. Ateşi geçti ama kusması durmadı.
Anlattıkların çok önemli. Böyle geçmeyen hatta artan şikâyetlerde vakit geçirmeden en yakın sağlık noktasına başvurun. Çünkü idrar çıkışının olmaması, bulantı, kusma şikâyeti aklımıza böbrek yetmezliği hastalığını getirir. Doğru zamanda müdahale edilmezse hayati riski olan bir durumdur. Böbrek iltihaplarını takip eden böbrek yetmezlikleri olabilir. Ayrıca mide bağırsak hastalıkları ve hatta kalp krizi ihtimalini değerlendirmek için EKG çekmek de gerekebilir.

Safra kese ameliyatı oldum. Artık her şeyi yiyebilir miyim?
Hayır. Sakın. Safra deposu gitti. Artık eskisi gibi yemek yersen sürekli şikâyetlerin, hazımsızlıkların olabilir. Yumurtalı her türlü yiyecek, kaymak, krema, çikolata, tahin, tahin helvası, yağlı börek, çörek, pasta, kek, hamur tatlıları, yağlı etler, yağlı balıklar, tavuk derisi , yağlı yiyecekler, kızartma, kavurma, kuruyemişler (fındık, fıstık), sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek vb.), gaz yapıcı yiyecekler (kuru baklagiller, kereviz, karnabahar, lahana gibi sebzeler), sucuk, salam, sosis, pastırma sakıncalı gıdalar. Sindirmek için çok safra gerekir. Sende de çok safra yok. Çünkü safra deposu yok.

İki yıl önce kalbime stent takıldı. Ayaklarımda sorun vardı. 15 gün önce ayağıma sanki felç indi. Çok sert kasıldı. Doktor kireçlenme olduğunu söyledi ve ilaç yazdı. İlacı da kullandım ama geçmedi.
Kalp damarını tıkayan, diğer damarlarına da sıkıntı yaratabilir. Ayak damarlarını kontrol ettir. İç hastalıkları uzmanına git. Hem bazı kan testleri hem de her iki ayak atardamar Doppler Ultrason testi isteyebilir. Kireçlenme ilaçlarına cevap vermediyse bu ihtimal önem kazanır.

Arkadaşlarım sarardığımı söyledi. Testler temiz çıktı. Yediklerine dikkat dediler. Çok havuç yerim. Sarartır mı?
Her şeyin aşırısı zarardır. "Hiperkarotenemi" denilen sarı turuncu renkli gıda tüketimde bedendeki renk maddesi birikir, artar. Renk sararabilir. Havuç kan şekerini hızlı yükseltir. Rengini sarartacak kadar yersen şeker hastalığına da yatkınlık yapabilir. Havucun faydaları da saymakla bitmez. Yeter ki kararında ye. Havuç kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini, azaltır. Gözleri yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından korur, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Mide ve bağırsak kanamalarını önler, kansızlığı giderir, anne sütünü arttırır, kırışıklıkları giderir.

Popom, mabadım hiç ısınmıyor. Bu bir hastalık belirtisi midir?
Belki. Ayakların ısınmazsa mabadın-popon ısınmaz. Çorapların ve ayakkabıların ayrıca pantolonların hatta içliklerin bu yüzden önemli. Vücudunu ısıtmazsan gazın kesilmez, karın ağrın, kabızlığın kesilmez. Sonra basur çıkar. Ardından da 'lazer mi iyi, şu doktor mu iyi' demeye başlarız.

ÇOCUKTA BURUN HASTALIĞI BALGAM YAPAR
3 yaşında çocuğumun sürekli balgamı geliyor. Balgam söktürmek için ne yapmalı?
Bu, çocuk doktorlarımızın cevaplaması gereken bir soru. Ancak genel bilgi olarak özellikle burun yapısına, burun hastalıklarına bağlı olarak sık sık üst solunum yolu hastalıkları tekrar edebilir. Bu da sık sık balgama neden olabilir.

Reflü hastasıyım. Çok balgamım oluyor, bir türlü bitmiyor. Ve çok terliyorum.
Balgam özellikle üst solunum yolları ile ilgili tıkanıklıklarda, enfeksiyonlarda, alerjik durumlarda meydana gelir. Reflü ile direk ilgisi yok. Ancak reflü solunum yollarına çıkacak kadar ileri durumdaysa mikropsuz iltihaplara neden olur ve tükürüksü balgam yapabilir. Terleme şikâyetini de beraber düşünecek olursak öncelikle KBB uzmanına git. Gerekirse göğüs hastalıklarından destek alacağız. 1 litre suya 1 çay kaşığı tuz koykarıştır. Gargara yap. Gece yatmadan genizden akacak şekilde 3-4 damla her 2 burun deliğine damlat. Terlemenin sebebi ise kan şekeri olabilir.