Ateş düşürücü kızılcık

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Aralık 2012 Güncelleme 24 Aralık 2012, 09:39
Ateş düşürücü kızılcık

İÇİNDEKİLER

Kızılcık meyvesi C vitamini açısından çok zengindir. Boğazlara iyi gelir. Ağız yaralarını giderir. Yaprağı ezilip yaraya sürülürse iyileşmesine yardımcı olur. Ağacının kabukları kaynatılarak etkili bir ateş düşürücü elde edilir. Ayrıca, kabukları toz haline getirilip yaraların üzerine mikrop öldürücü olarak serpilebilir.

Kansere karşı köri
Köri, Asya'da binlerce yıldır yemeklere sos olarak katılmaktadır. Sindirime yardım eder. Çayla beraber tüketilirse kilo vermede de etkili olur. Çok fazla köri tüketen kişilerin kansere yakalanma oranı daha düşüktür. Köri, kanserin ilerlemesini önler.

Böbreğe gilaburu
Gilaburu en çok Kayseri civarında yetişir. Meyvesi taze olarak yenebileceği gibi suyu sıkılarak da tüketilebilir. Şekerle tatlandırılan meyve suyu böbreklerin çalışmasını arttırır ve böbrek taşları ile kumunu düşürmeye yardımcı olur.

Yara bandı kanarya otu
Kanarya otunun toprak üstü kısımları, kurutulduktan sonra suda kaynatılarak ilaç olarak kullanılır. Kanamayı durdurucu etkileri ile kanamaları durdurur ve yaraların iyileşmesini hızlandırır. Adet zamanında görülen kanamayı kolaylaştırır. Kökleri ise zehirlidir, kesinlikle yenmemelidir.

Romatizmaya ökse otu
Ökseotu meyvelerinin yakı sakızı ile ezilmesi sonucu elde edilen karışım, Gaziantep, Urfa ve Van yöresinde yakı halinde romatizma ağrılarının giderilmesinde kullanılır. Ayrıca ezilmiş meyveler çıban üzerine konarak; çıbanın açılması ve cerahatin dışarı çıkması sağlanır. Meyveleri zehirlidir ve yenmemelidir.

Temizlikçi kiraz sapı
Kirazın meyvesinin dışında çiçekleri, sapları ve yaprakları da kullanılır. Kiraz sapları kurutulduktan sonra kaynatılıp çay yapılırsa idrar söktürür ve vücuttaki zararlı maddeleri temizler. Kiraz çiçeği kaynatılıp suyu içilirse öksürüğe iyi gelir. Kiraz suyu cilde iyi gelir.

Ayva sakinleştirir
Ayvanın çiğ olarak yenmesi ve sindirilmesi güçtür. Bu nedenle, komposto gibi pişirilerek ya da reçeli yapılarak yenmesi tavsiye edilir. Ayva çekirdekleri kaynatılıp elde edilen su, içilirse ses kısıklığı ve öksürüğe iyi gelir. Ayva yapraklarından çay yapılıp içilirse gerginliğe iyi gelir.

Bademciğe böğürtlen
Böğürtlenin meyvesinden, yapraklarından ve köklerinden faydalanılır. Yaprakları kaynatılarak suyu ile gargara yapılırsa ağız, diş eti ve bademciklerdeki iltihaplara iyi gelir. Kökleri kaynatılarak suyu içilirse böbrek kumu ve taşların düşmesine yardımcı olur.

Kadının ilacı lale
Lalenin yapraklarından ve saplarından çeşitli hastalıklar için istifade edilir. Yaprakları birkaç gün suda bekletilip süzüldükten sonra cilt lekelerini gidermek için kullanılır. Çiçeğinin suyu doğumu kolaylaştırmak için faydalıdır. Çiçekleri rahim ve kadın hastalıklarına karşı kullanılır.