Şeker niyetine

Diyabet sizi korkutmasın. Sonradan gelişen şeker hastalığını doğru beslenerek kontrol altına almak mümkün. Yeter ki 10 altın gıdayı sofradan eksik etmeyin

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
Şeker niyetine
Vücudumuzda bulunan şeker oranını ayarlamakla görevli pankreasın insülini az ya da hiç salgılamaması sonucu şeker hastalığı ortaya çıkıyor. Normal şeker oranı 70 -115 arasıdır. Bu orantı dışında olanlar, şeker hastalığı risk guruplarındandır. Diyabetin iki tipi vardır. Tip 1 diyabette insülin hiç salgılanmamaktadır. Tip 2 diyabette ise insülin az salgılanmaktadır. Tip 1 için insülin desteği şartken Tip 2 diyabet için uzmanlar, hastalarının doğru besin seçimi ile ilaç kullanımına gerek kalmadan hastalığın kontrol altına alınabileceğini söylüyor. Kontrolsüz beslenme ise şekeri frenlemeyeceği gibi durumunun daha kötüye gitmesine neden oluyor. Bunun için şeker hastalarının dikkat etmesi gereken en önemli konu beslenmedir. Uzmanlar ise özellikle Tip 2 diyabet için şu gıdaları öneriyor...

TATLI YASAK!
Çay
sekeri, seker, reçel, marmelat, pekmez, bal, çikolata, dondurma, helva çesitleri, hazır meyva suları, sekerli kurabiyeler, pasta ve tatlılar, kurutulmuş veya çok şekerli meyveler ve meşrubatların içindeki sekerler vücudumuzda hızlı bir şekilde glikoza çevrilerek kana geçerler ve kan sekerinizde ani yükselmeler meydana getirirler. Bu tür yiyeceklerin şeker hastaları tarafından tüketilmemesi gerekir.

SARIMSAK:
Faydaları saymakla bitmez ama diyabet için vazgeçilmezdir. Zengin bir kuersetin kaynağıdır. Bu da şekeri dengede tutar ve diyabet nedeniyle oluşan göz rahatsızlıklarını önler.

YULAF:
Yulaf, vücuda ısı verdiği için yazdan çok kışın tüketilir. Şeker hastalığına etkilidir. Kış sabahları kaynatılıp lapa şeklinde yenebilir.

PAPATYA:
Çayır papatyasının çiçeklerinin suda kaynatılması ile elde edilen çay veya sıkılarak elde edilen çayır papatyası suyu, şeker hastalarına yararlı olur.

KETEN TOHUMU:
Bir yemek kaşığı keten tohumu bir litre suda , su yarım litreye düşünceye kadar kaynatılır ve günde üç kere içilirse kandaki şeker miktarı düşer.

PIRASA:
Şeker
hastaları için önerilen bir numaralı bitkidir. Şeker oranını düşüüren dengeyi sağlayan pırasa, araştırmalara göre diyabet riskini ciddi oranda düşürmeye da yardımcı oluyor.

LAHANA:
Çiğ lahana bolca tüketilmelidir. Lahana salata biçiminde, istenirse soğanla da karıştırılarak yenebilir. Ayrıca, çiğ lahana mutfak robotundan geçirilerek, özsuyu günde 1-2 bardak içilebilir.

ZEYTİN
Sadece zeytin ya da zeytin yağı değil yaprakları da faydalıdır. Bir litre suyun içine 1 avuç kıyılmış taze zeytin yaprağını koyup, 5 dakika kaynatın. Sabah akşam birer fincan için.

YABAN MERSİNİ:
Yaban mersini insülin üretimini uyarır. Bu nedenle tüketilmesi önemlidir.

CEVİZ:
Kan şekerini düşüren en önemli besinlerdendir. Günde beş tane yenmesi tavsiye edilir.

DOMATES
Her gün bir su bardağı dolusu taze sıkılmış domates suyu, diyabet nedeniyle oluşan damar hasarlarını ciddi oranda tamir eder. Kan şekerini dengeler.