Mideye şifa

Midesi ağrısı, hazımsızlık ve şişkinlik orta yaş üzerinde hemen her bireyin çektiği sıkıntılar. Sofrasından karnabahar, zeytinyağı ve meyan kökünü eksik etmeyenler ise mide sorunu çekmiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Kasım 2012 Güncelleme 18 Kasım 2012, 00:00
Mideye şifa

İÇİNDEKİLER

Mide rahatsızlıkları özellikle 40 yaşın üstündekilerde sıklıkla ortaya çıkıyor. Mide ağrısı, mide yanması, ekşime, hazımsızlık, gaz sıkışması gibi sorunlar zamanla gastrit ve ülsere davetiye çıkartırken, reflüyü de çekilmez hale getiriyor. Uzmanlar mide rahatsızlıkları çekenler için sofralarından şu yiyecekleri eksik etmemelerini tavsiye ediyor:

Zeytinyağı
Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor. Yağların içinde hazmı en kolay ve besin değeri en yüksek olanı olarak tanınıyor.

Karnabahar
Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyor. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor.

Lahana
Lahanayı ince şeritler halinde doğrayıp salata yapın. Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için. Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor, mideye inanılmaz yarar sağlıyor. Lahana, kereviz ve havucu sıkıp, sabahakşam suyunu için.

Ispanak
Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata olarak yiyin. Ispanak, idrarı söktürüyor ve sindirimi kolaylaştırıyor.

Muz
Mideyi seven meyvelerin başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırıyor.

Meyankökü
Güçlü bir mide koruyucusu olarak biliniyor. Yapılan araştırmalara göre midedeki aşırı asiti azaltıyor. Şişkinliği ve hazımsızlığı kolayca alıyor.

Elma sirkesi
Salatalarda ya da mezelerde özellikle elma sirkesi tercih edin. Elma sirkesi hazmı kolaylaştırmada mucizevi bir görev görüyor.

Bunlara dikkat!
Uzmanlar mide rahatsızlıkları çekenler için şu uyarılarda bulunuyor: Demli çay içmek, uzun süre aç kalmak, sigara içmek, hızlı yemek yemek, acılı-baharatlı ve çok tuzlu yemekler kesinlikle yasak.

40 yaş üzerinde kaçınılmaz
Uzmanlar, 40 yaş üzerindeki bireylerin yüzde 88'inin en az bir mide rahatsızlığı olduğunu söylüyor.