Aşırı yemeyin sadece tadın

Tatlıların ve ağır yemeklerin bol tüketildiği bayramda kalbinizi korumak için ikramlardan sadece birer çatal alın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ağustos 2012 Güncelleme 20 Ağustos 2012, 00:00
Aşırı yemeyin sadece tadın

İÇİNDEKİLER

Ramazan bitti şimdi 1 ay boyunca özlemle beklenen kahvaltı sofraları, öğle yemekleri ve akşamüstü tatlılarının zamanı geldi. Ama büyük bir heyecanla beklediğiniz bu yemekler bayramınızı kabusa dönüştürebiliyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, bayramda kalp ve damar sağlığınıza dikkat etmeniz gerektiği konusunda uyarıyor.

GERİ ÇEVİRİN
Gidilen her misafirlikte yapılan her ikramı büyük bir iştahla yemek ilk etapta sizi mutlu etse de sonrasında ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor. 1 ay boyunca az yemek yemeye alışan mideye bayramda birden yüklenmek kalp, damar ve tansiyon gibi hastalıklara neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle bayramda normal beslenme düzenine geri dönmeniz gerekiyor. Beslenmede yapılan en önemli hatalardan biri acıkmadan yemek yemek. Gittiğiniz bir ziyarette aç değilseniz sunulan ikramı geri çevirmekten çekinmeyin. Ayıp olmasın diye yediğiniz her yemek size sağlık sorunu olarak geri dönebiliyor. Bayramda ikram edilen pasta, börek gibi karbonhidrat açısından zengin yiyecekler midenin yükünü arttırıyor ve vücuttaki insülin dengesini bozuyor. Ayrıca tansiyonun aniden yükselmesine ve kalp spazmına neden olabiliyor. Bu sorunlar genellikle yemekten birkaç saat sonra ortaya çıkıyor.

KİLO ALMA RİSKİ VAR
Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlardan sadece birer çatal alın. Özellikle karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek gıdalar tüketiyorsanız, gün içerisinde mutlaka sebze ve meyve türü yiyeceklerle, sıvı içecekleri de almaya dikkat edin. Aksi takdirde 3 günlük bayramda çok hızlı kilo alabilirsiniz.

FAZLA YEMEK KALBİ YORUYOR
Özellikle kalp hastalarının bu günlerde beslenmelerine ekstra dikkat etmeleri gerekiyor. Kalbin pompaladığı kan, aşırı yemek nedeniyle 2-3 katına çıkıyor; kalbe, böbreklere ve beyine giden kan miktarı ise azalıyor. Bu durum özellikle kalp hastalarında damar tıkanıklıklarının ve pıhtılaşma mekanizmasının artmasına, kalp krizlerinin de tetiklenmesine neden olabiliyor. Ayrıca alınan tuz miktarının da artması kişinin tansiyonunun yükselmesine zemin hazırlıyor.

TOK YATMAYIN
Bayramlarda sık yapılan hatalardan bir diğeri de geç saatlere kadar bir şeyler atıştırmak. Ancak sağlıklı bir vücut için yatarken aç olmanız gerekiyor. Tok mideyle yatmak, birçok sağlık sorununu da beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle yatmadan 2-3 saat öncesinde yemeğe nokta koymak gerekiyor. Çünkü yatıncaya kadar yemek yemek, sabaha doğru nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi şikayetlerle birlikte kalp krizi atakları da geçirmenize neden olabiliyor.