Kadınların kalbini vuran 6 hastalık!

Kalp damar hastalıkları kadınlarda en sık görülen ölüm nedeni. Bunun başlıca sebebi ise kadınlarda sigara tüketiminin

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Haziran 2012 Güncelleme 23 Haziran 2012, 01:44
Kadınların kalbini vuran 6 hastalık!

İÇİNDEKİLER

Avrupa'da 2004 yılında yapılan araştırmaya göre kalp damar hastalıklarından ölüm nedeni erkeklerde yüzde 43 oranında görülürken, bu rakam kadınlarda yüzde 53'e yükseliyor. Ülkemizde kadınların herhangi bir kalp hastalığına yakalanma riski de yüzde 6.9 gibi yüksek bir oranda seyrediyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nalan Karadağ, kadınların kalbini vuran 6 hastalığı şöyle anlattı:

1- Obezite

Ülkemizde kadınların yüzde 30'unun muzdarip olduğu obezite, tip 2 diyabetin yanı sıra dünyada ölümlerin en önemli sebebi olan kalp damar sistemi için de çok önemli bir risk faktörü.Obezite; kalp krizi ve diğer damar hastalıklarının gelişmesine neden oluyor. Araştırmalara göre; şişman kadınlarda kalp hastalığından ölüm riski zayıf olanlara göre 4 kat fazla.

2- Tip 2 diyabet
Kandaki şeker düzeyinin yüksek olmasıyla damar duvarındaki kireçlenme oluyor. Bu durum da kalp yetmezliği, hatta ani ölümler ile sonuçlanabiliyor. Diyabet hastası kadınların kalp damar hastalığına yakalanma riskleri 4-5 kat daha fazla oluyor.

3- Hipertansiyon
Hipertansiyon, kadınlarda kalp damar hastalığının yanı sıra inme ve kalp yetersizliğinin de en sık görülen nedeni. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda bu riski daha da artıyor. Hipertansiyon sıklığı 55 yaş üstünde kadınlarda çok daha fazla oluyor.

4- Yüksek kolesterol
Yapılan istatistiklere göre kadınların yüzde 48'inin kolesterol seviyeleri yüksek. 20-50 yaş grubundaki kadınların kolesterol seviyeleri erkeklere göre daha iyi olmakla birlikte menopoz sonrasında hızla yükselmeye başlıyor. İyi huylu kolesterol düzeyi kadınlarda çok daha önemli oluyor. Bilinen kalp damar hastası olan kadınlarda kolesterol düşürücü tedavi kalp krizi riskini azaltıyor.

5- Depresyon
Son yıllarda kronik ve ani stresin kalp hastalığı gelişiminde önemli olduğu ortaya kondu. Bu durum kadınlarda daha belirgin oluyor. Depresyon, günlük stres ve ciddi stresler kalp hastalığı riskini erkeklerde 2.6 kat artırırken bu oran kadınlarda 3.5 kat oluyor.

6- Polikistik Over
Her 100 kadından 10-15'inde görülen polikistik over sendromu obezite ve şeker hastalığına eğilimle birlikte menopoz sonrası kalp hastalığı riskini arttırıyor. Bunun sebebi ise artmış erkeklik hormonu yüksekliği ve tansiyon ile şeker yüksekliğinin de sık olması.