Rengarenk beslenin
İleri yaşlarda ortaya çıkabilecek sağlık problemlerini yok etmek sizin elinizde Kalbiniz için kırmızı; kansere karşı ise yeşil renkte sebze ve meyve tüketin...
Bitkisel gıdalarımızda bulunan, sağlığa yararlı maddelerin birçoğu, özellikle sebze ve meyvelere rengini veren renk pigmentleridir. Diyetimizde çok önemli yeri olan sebze ve meyveler, renklerine göre şöyle gruplandırılmıştır:
Turuncu/sarı: Havuç, kayısı, balkabağı, sarı kabak, portakal, şeftali gibi gıdalar karoten ve kriptoksantin adlı maddeleri içerirler. Bu maddeler de zarar görmüş DNA'yı onarır ve kalp hastalığından korur. KANSERE KARŞI
Yeşil/sarı ve koyu yeşil: Ispanak, tüm yeşillikler, bezelye ve kavun katarakt ve körlüğü önleyici lutein ve zeaksantin; brokoli ve lahana gibi gıdalar da kanserojen maddelerin etkisini azaltan sülforafen, izosiyanat ve indollerce zengindir.
Beyaz/yeşil: Sarımsak, soğan, pırasa ve kereviz antikanse- rojen etkisi olan allisin; elma, armut, beyaz üzüm de anti-oksidan özellikleri olan flavonoidleri içerir.GÜÇLÜ HAFIZA İÇİN
İleri yaşlarda ortaya çıkan zihinsel yetersizlik, hafıza kaybı ve beyin hasarlarına karşı şu önlemleri alabilirsiniz:
Yeterli enerji ve protein alımı
Beyin fonksiyonlarını geliştiren vitamin ve minerallerden zengin besinlerin tüketiminin artırılması
Beyin egzersizleri (bulmaca çözme vb.)
Sigara ve alkol tüketilmemesiPROSTATA KARŞI DOMATES
Pembe-kırmızı: Karpuz, domates ve pembe greyfurt likopen adlı maddece zengindir. Likopen, genlere zarar veren serbest radikalleri yakalayarak, başta prostat olmak üzere çeşitli kanserlere ve akciğer hastalıklarına karşı koruyucu özellik gösterir.
Koyu kırmızı/mor: Kırmızı ve siyah üzüm, çilekgiller, kiraz, kırmızı erik ve elma, kırmızı biber, pancar, kırmızı lahana, kırmızı şarap ve patlıcan gibi gıdalar güçlü bir antioksidan olan antosiyaninleri içerirler. Antosiyaninler hücre yaşlanmasını yavaşlatır ve kan pıhtılaşmasını önler.