Kökburger
Hollanda'da dünyanın ilk sentetik eti üretildi. Deneysel hamburger 577 bin liraya mal oldu... Kök hücre yoluyla elde edilen sığır etinden yapılmış ilk hamburger ise sonbaharda hazır olacak...
BİR DİLİM ET İÇİN 6 YIL UĞRAŞTI
Post, dana cenini serumunda geliştirilmiş sığır iskeleti kas hücrelerini kullandı. Dört aşamalı bir teknik kullanan Post, ilk olarak et suyunda bekleterek bu hücrelerin çoğalmasını sağladı. Çiğ yumurta kıvamına gelen dokular, laboratuar ortamında defalarca esnetildi.
HİÇ FARKI YOK
Çalışmasının sonunda ürettiği 3 bin parça eti kıyma haline getiren Post, yine laboratuarda geliştirilmiş hayvan yağı kullanarak sentetik bir hamburger eti elde etmeyi başardı. Projeyi 6 yıl önce başlatan Post, üretilen dokuların, tadı, kokusu ve görünümüyle orijinallerinden hiçbir
farkı olmadığını söyledi.
İLK YAPAY ETİ KİM YİYECEK?
Ekim ayında üretilmesi beklenen ikinci sentetik için özel bir hamburger yapılacak. Dünyaca ünlü şef Heston Blumenthal tarafından pişirilecek eti, ilk olarak hangi ünlünün tadacağına ise henüz karar verilmedi. İlk "deneysel" hamburgerin maliyetinin 250 bin euro (577 bin lira) olduğunu belirten Post, ikincisinin maliyetinin ise 200 bin euro (462 bin lira) olmasının planlandığını belirtti. Projenin kimliğinin gizli kalmasını isteyen zengin bir bağışçı tarafından finanse edildiğini belirten Post, bu kişinin "etleri için kesilen çiftlik hayvanlarının sayısının düşürülmesi ve böylece hayvancılıktan kaynaklanan sera etkisi yaratan gazların salınımının azaltılmasını" istediğini açıkladı.


