C vitamini deposu

Portakaldan daha fazla C vitamini içeren kuşburnu, gribin düşmanı.. Böbrek taşlarının düşmesine de yardımcı olan kuşburnu çayı, zayıflamak isteyenlerin de bir numarası...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Şubat 2012 Güncelleme 01 Şubat 2012, 00:00
C vitamini deposu

İÇİNDEKİLER

Marmelat, reçel ve pekmezlere lezzet veren kuşburnu, aynı zamanda çayıyla da sağlık aşılıyor. Portakaldan çok daha fazla C vitamini içeren kuşburnu taze ya da kurutularak tüketilebiliyor. Kuşburnu çayı, grip nezle gibi enfeksiyon hastalıklarında etkili. İdrar artırıcı özelliğinin yanı sıra böbrek taşlarının düşmesine de yardım ediyor.

DİYET YAPANLAR İÇİN
İltihap giderici etkisi ve C vitamini içeriğine bağlı olarak romatizma, gut gibi hastalıklarda şikayetlerin hafifletilmesinde yardımcı oluyor. Zayıflama diyetlerine idrar atıcı ve hafif müshil etkilerinin yanı sıra vücut ödeminin atılmasına da katkıda bulunuyor. Mide özsuyunun yetersizliği durumunda sindirimi kolaylaştırıyor. Safra taşında da tedaviye destek olarak öneriliyor.

KUŞBURNU ÇAYI:
1 çay kaşığı parçalanmış meyvenin üzerine taze kaynatılmış sıcak su ilave edin. 10- 15 dakika demledikten sonra içebilirsiniz. Mümkünse yemeklerden en az 30 dakika sonra tüketin.

* * *
MİKROPLARIN DÜŞMANI
Yapılan araştırmalarla mikrop öldürücü özelliği ortaya çıkan kekik, mide hastalıklarına da
iyi geliyor

Yemeklere lezzet katmak için kullanılan kekik, aynı zamanda da çayıyla birçok sağlık sorunun tedavisinde etkili oluyor. Ancak bilinçsiz tüketimi ölüme dahi neden olabilen sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenle de kekik çayını tüketiminde bazı noktalara özellikle dikkat etmek gerekiyor. Kekik bitkisi ile ilgili yapılan araştırmalar bu bitkinin mikrop öldürücü etkisini gösteriyor. Antioksidan özelliği bulunan kekiğin güçlendirici, iltihap giderici, ağrı dindirici, balgam söktürücü, bağışıklığı destekleyici, mikroorganizmaları öldürücü etkisi bulunuyor. Ayrıca sindirimi kolaylaştırıyor, iştah açıyor ve mide sorunlarına iyi geliyor. Adet kanamalarını dengeliyor ve ağrılarında rahatlatıcı etki sağlıyor. Öksürük ve üst solunum yolları iltihabında gargara olarak kullanılabiliyor.
Kekik çayını tüketmemesi gerekenler;
Uçucu yağ içeriğinden dolayı karaciğer iltihabı, gastrit, mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri olanlar,
Kekik ve nane ailesinin bitkilerine karşı alerjisi olan kişiler,
Hamilelik ve emzirme dönemindekiler,
Kan sulandırıcı ilaç içenler.

ASLA KAYNATMAYIN
Kekik çayı için 2 tatlı kaşığı kekik otunun üzerine 1 bardak kaynamış su ekleyin. 5 dakika demlemeye bırakın. İçindeki etken maddelerin kaybolmaması için asla kaynatmayın.


HÜLYA GÜNSOY