Ülser hastalarının en sık yaptıkları 6 yanlış

İnsan hayatını zehir eden ülser hastalığına yakalanmamak için 6 altın kuralı yerine getirin

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
Ülser hastalarının en sık yaptıkları 6 yanlış
Yapılan bilimsel araştırmalar, beslenmenin ülser hastalığı üzerinde doğrudan bir etkisinin bulunmadığını gösteriyor. Eğer kişi ülser hastasıysa, yediği bazı yiyeceklerin mide üzerinde olumsuz etkileri bulunabiliyor. Ülser hastalarının günlük beslenmelerinde yaptıkları bazı hatalar da hastalığın daha da şiddetlenmesine yol açabiliyor! Acıbadem Fulya Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt Şafak, ülser hastalarının günlük yaşamlarında başlıca 6 yanlış yaptıklarını belirterek bunları şöyle sıralıyor:
Demli çay ve bol kahve tüketmek.
Uzun süre aç kalmak.
Sigara içmek.
Hızlı yemek yemek.
Acılı-baharatlı yemekler tüketmek.
Gün içinde çok tuzlu gıdalarla beslenmek.

ÜLSERİNİZ HAFİFSE...
Çay ve kahve tüketimini sınırlayın.
Yağda kızarmış etler, yağlı- salçalı yemekler, sucuk, pastırma, sosis gibi şarküteri ürünlerinden kaçının.
Baharatlı yiyecekler ve gazlı içecekleri tüketmeyin.
Gaz yapmayan sebze ve meyveleri ( fasulye, ıspanak, kabak, bamya, elma, muz gibi ) tercih edin.
Günde bir bardak süt, bir kase yoğurt ve 1-2 dilim az tuzlu beyaz peynir yiyebilirsiniz. Bunun dışında ızgara veya haşlama et, tavuk, balık ve hindiyi rahatlıkla tüketilebilirsiniz.

ÜLSER AĞIR SEYREDİYORSA BUNLARI MUTLAKA YAPIN
Hastalık eğer ağır seyrediyorsa hastaların beslenmesinde dikkat edilecek başlıca konular da yer alıyor. Müge Özyurt Şafak, eğer ülser daha ağır seyrediyorsa az posalı, az yağlı, gaz yapmayan, sulu ve yumuşak besinlerin tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. İyi pişmiş ve gaz yapmayan sebze yemekleri olarak bilinen havuç, patates, kabak ve fasulyenin yanı sıra çok hafif olması nedeniyle komposto da tüketilmesi öneriliyor. Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durulması, bunun yerine yayla, şehriye gibi çorbaların tercih edilmesi de çok yararlı.

Müge Özyurt ŞAFAK