Gözünüze sağlık

Belirti göstermeyen göz tansiyonu tedavi edilmezse, kalıcı körlüğe bile neden olur

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ocak 2012 Güncelleme 23 Ocak 2012, 00:00
Gözünüze sağlık

İÇİNDEKİLER

Göz hastalıklarında erken teşhis ve tedavi çok büyük önem taşıyor. İhmal edilen göz kontrolleri teşhisin çok geç konulmasına neden oluyor; görmede ciddi ve kalıcı kayıplar oluşabiliyor.
Halk dilinde göz tansiyonu olarak bilinen glokomla ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtlarını Hisar intercontiental Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Sipahier sizin için anlattı.
Glokom nedir? Neden gelişir?
Glokom göz içindeki sıvı basıncının artışına bağlı olarak görme sinirinde tahribat oluşmasıdır.
Göz içi sıvısı sürekli üretilir ve bazı yollardan gözü terk eder. Glokom en sık göz içi sıvısını dışarı boşaltan kanallarda bir tıkanıklık olması sonucu meydana gelir.

BELİRTİ GÖSTERMEZ
Glokomu olan hastalarda ne gibi şikayetler ortaya çıkar?
Glokom'un en sık görülen tipi olan primer açık açılı glokomda hastalarda hiçbir şikayet olmayabilir.
Çok sinsi ilerleyen bir hastalık olup görme alanını dıştan içeri doğru daraltır. En bilinçli insanların bile bu kaybı fark etmesi oldukça güçtür. Bu nedenle özellikle hastalığın daha sık görüldüğü 40 yaş ve sonrasında rutin göz muayenesi ve göz içi basıncı ölçümü büyük önem taşımaktadır.

ÖNCE İLAÇ TEDAVİSİ
Glokomda tedavi alternatifleri?
Son dönemlerde geliştirilen ilaçlarla göz tansiyonu büyük ölçüde kontrol altına alınabilmektedir.
Glokom tanısı alan kişilerde ilaç kullanımı süreklidir. Yani ilaçlar kullanıldıkları süre boyunca göz içi basıncını düşürmektedirler.
Zaman içinde bazı ilaçlara karşı tolerans gelişebileceğinden ya da oluşabilecek yan etkilerin önlenmesi amacıyla hekim gözetiminde ilaç değiştirilmesi gerekebilmektedir. Eğer ilaçlarla göz tansiyonu kontrol altına alınamıyorsa lazer uygulamaları ve cerrahi tedavi tercih edilir. Sonuç olarak glokom tedavisinde önemli olan gözde kalıcı hasar gelişmeden teşhisin zamanında yapılabilmesidir.

SİGARA EN BÜYÜK ETKEN
Glokom riskini arttıran faktörler şunlar:
İlerleyen yaş
Ailede glokom öyküsü
Sigara
Şeker hastalığı
Yüksek-Düşük kan basıncı
Miyopi
Uzun süreli kortizon tedavisi
Göz yaralanmaları
Migren Bu özelliklere sahip kişilerin glokom yönünden daha sık kontrollere gitmelerinde fayda var.
SİNSİCE ilerliyor kör ediyor

Glokom'un tespiti için hangi testler yapılıyor?
Göz içi basıncı yüksekliği saptadığımız ya da görme sinirinde glokom bulguları olan kişilerde görme alanı, kornea kalınlığı ölçümü ve sinir lifleri analizi yapmak hastalığın erken teşhisi için büyük önem taşır. Glokomda görme sinirinde oluşan tahribat kalıcıdır. Bir başka deyişle görme sinirinde giden, yerine gelmemektedir. Dolayısıyla yılda en az 1 kez yapılacak göz muayenesi koruyucu hekimlik ve oluşabilecek kalıcı görme kayıplarının önlenmesi açısından son derece önemlidir.


Op. Dr. Ali SİPAHİER