Hormonlara dikkat!

Tiroid bezi hormonunun çalışmamasıyla oluşan hastalıklar, azımsanmayacak kadar çok Bu rahatsızlıklar arasında uykusuzluk, adet düzensizliği, terleme ve kilo kaybı da var...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Aralık 2011 Güncelleme 22 Aralık 2011, 00:00
Hormonlara dikkat!

İÇİNDEKİLER

Tiroid bezinin normal çalışmaması yüzünden birçok hastalık meydana gelebiliyor. Hisar İntercontinental Hospital Genel Cerrahi Bölümü. Doç. Dr. Yılmaz Bilsel, bu hastalıkları anlattı:
Guatr: Tiroid bezinin her türlü büyümesine denir. Hormon salgısı artmış veya azalmış olabilir. Hormon salgısının arttığı duruma halk arasında 'zehirli guatr' denir.
Nodül:
Tiroid bezinin içinde normalden farklı bir doku oluşmasıdır.
Tiroidit: Tiroid bezinin iltihabına denir, ancak cerahat yoktur. Bezde ağrı olabilir.
Graves:
Otoimmün (vücudun savunma sisteminin vücudu yok etmeye çalışması) bir hastalıktır. Vücudun savunma sisteminin tiroid dokusuna saldırması ile oluşur. Hipertiroidi ile birlikte seyreder. Hipertiroidi hastalarının yüzde 70-80'inde graves hastalığı vardır.
Hashimoto: Tiroid bezinin nedeni bilinmeyen bir şekilde hasara uğramasıyla oluşan bir durumdur. Hashimoto tiroiditinde önce guatr vardır, ancak yıllar içinde bez küçülür ve hormon salgılayamaz hale gelir. Hashimoto tiroiditi olan hastalar mutlaka iyotsuz tuz yemelidir. Kalp hastalığı olan hipotiroidili hastalarda bu ilaçlar yan etki yapabileceğinden normalden daha sık kontrole gidilmelidir.
Hipertiroidizm:
Tiroid bezinden aşırı tiroid hormonu (T4 ve T3) salgılanmasıyla oluşan bir hastalıktır. Hipertiroidide kilo kaybı, kaslarda zayıflık, ellerde titreme, uyumada zorluk, çarpıntı, saçlarda incelme ve dökülme, ciltte incelme ve nemlenme, aşırı terleme, bağırsak hareketlerinde artma, ishal, sinirlilik, gözlerde dışarı doğru fırlama, adetlerde düzensizlik, tiroid bezinde büyüme (guatr) oluşması, sıcağa tahammülsüzlük, erkeklerde göğüslerde büyüme, kemik erimesi görülebilir. Hipertiroidili hastalar iyotlu tuz yememeleridir.
Tiroid Yetmezliği: Tiroid bezinin az çalışmasına 'hipotiroidizm' adı verilir. Genelde 60 yaş üstü kadınlarda görülür.

DOÇ. DR. YILMAZ BİLSEL