İhmal etmeyin

Tüm vücut fonksiyonlarını olumsuz etkileyen guatrı teşhis etmek artık kolay. Birkaç test sayesinde bu hastalığın önüne geçebilirsiniz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Aralık 2011 Güncelleme 21 Aralık 2011, 00:00
İhmal etmeyin

İÇİNDEKİLER

Tiroid bezinin hastalıkları, ancak bazı testlerle ortaya çıkar. Hayatınızı olumsuz etkileyen bu hastalıklardan korunmak için bu testleri asla ihmal etmeyin. Hisar Intercontinental Hospital'dan Doç. Dr. Yılmaz Bilsel, size tiroid hastalıklarının tanısında yapılan testleri şöyle anlattı:

KAN TESTLERİ: En sık kullanılan testler 'serbest T3', 'serbest T4' ve 'TSH hormonlarının kandaki düzeylerinin ölçülmesidir. Tiroid bezinin fonksiyonu hakkında en iyi bilgiyi TSH ölçümü verir. TSH düzeyinin normalden düşük olması tiroid bezinin aşırı çalıştığını gösterir. TSH'nın normalden yüksek bulunması ise tiroid bezinin az çalıştığını gösterir. Yine T4 ve T3 hormonlarının normal sınırların altında veya üstünde olması tiroid bezinin iyi çalışmadığına işaret eder.

TİROİD ULTRASONU: Tiroid ultrasonu tiroid bezinin büyüklüğünü ve nodül varsa nodülün büyüklüğünü, yerleşimini ve yapısal özelliklerini anlamamızı sağlar. Ayrıca ilaç tedavisiyle bezin veya nodülün ne kadar küçüldüğü veya küçülmediği konusunda bilgi verir. Doppler ultrason (Renkli Ultrason) ile nodül yapısının ve kan akımının incelenmesi nodülün olası iyi huylu veya kötü huylu özellikler taşıyıp taşımadığı konusunda ek bilgi verebilir.

TİROİD SİNTİGRAFİSİ: 'Teknesyum' isimli radyoaktif bir maddenin damardan verilerek tiroid bezinin filminin çekilmesi işlemidir. Sintigrafi ile nodüllerin fonksiyonu hakkında bilgi sahibi olunur. Bu şekilde nodüller; soğuk, sıcak, ılık veya sıcak otonom nodüller olarak dörde ayrılırlar.

TİROİD BİYOPSİSİ: Nodüllerde kanser olup olmadığını anlamak için yapılır. Çapı 1 santimetreden büyük nodülü olan tüm hastalara yapılabilir. İnce bir iğne ile ultrason eşliğinde uygulanan biyopsi sonucuna göre ilaç tedavisi, ameliyat veya takip kararı verilir. Oldukça basit, yapılması kolay ve ağrı oluşturmayan bir tetkiktir. Hastalar aynı gün normal hayatlarına devam edebilir.


DOÇ. DR. YILMAZ BİLSEL