Geniz eti ve bademcik

Dokuların savunma sistemi olan bademcik ve geniz eti, eğer çok rahatsız ediyorsa alınmasında hiçbir sakınca yoktur...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ekim 2011 Güncelleme 13 Ekim 2011, 00:00
Geniz eti ve bademcik

İÇİNDEKİLER

Bademcik ve geniz eti dokuları savunma sisteminin bir parçasıdır, fakat tek başlarına bu görevi üstlenmezler. Geniz eti ve bademciği alınan çocuk yaş grubu hastaların bağışıklık sisteminde herhangi bir yetmezlik oluşmadığı dünyanın çeşitli ülkelerinde ve ülkemizde yapılan çok sayıda araştırmada ortaya konmuştur. Bademcik ve geniz eti hem enfeksiyonlara hem de büyüklüklerine bağlı olarak çok ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedirler.
Bu durum en sık savunma sisteminin yoğun değişime uğradığı, çok sık üst solunum yolu enfeksiyonunun yaşandığı 2 yaş ve üstü çocukluk döneminde görülür. Geniz eti ve bademciklerin büyüklüklerine bağlı olarak başlıca havayolu tıkanmaları ve buna bağlı bulgular ortaya çıkar. Devamlılık gösteren ağzı açık uyuma, horlama ve hatta apne (uykuda nefes durması) gözlenir. Hastaların yataklarında son derece huzursuz, hareketli, özellikle baş ve boyun bölgesinde yoğun terleme yaşadıkları görülür. Bu durum büyüme, gelişme, beslenme, öğrenme, davranış açısından çok yoğun değişimlerin olduğu bu yaş grubundaki çocukları son derece olumsuz etkiler. Yüz, çene ve damak yapısında kalıcı problemlere yol açabilir.

YARATTIĞI PROBLEMLER
* Orta kulakta kalıcı sıvı birikimi
* İşitme azlığı
*
Sinüzit
* Otit gibi doğal yaşamı; ayrıca okul hayatlarını olumsuz etkileyen ikincil enfeksiyonlar
*
Ağız kokusu ve kalıcı diş problemlerine neden olan çok sık antibiyotik kullanımıdır.
* Bademciklerin sık enfeksiyonu benzer etkilerin yanında ciddi romatizmal problemler, kronik böbrek ve kalp hastalıklarına yol açabilir. Bazı istisnai durumlar hariç; geniz etinin 2 yaşından sonra, bademciklerin ise 4 yaşından sonra ameliyat sebepleri ortaya çıktığında alınmasında tıbbi açıdan sakınca yoktur. Halk arasında getirilen bademciği ve geniz eti alınan çocukların bağışıklık sisteminin çöktüğü bilgisi kesinlikle yanlıştır.


Doç. Dr. Seyhan ALKAN