AIDS'li kana rekor tazminat

Devlet makul sürede bitmeyen AIDS'li kan verilen Y.O.'nun açtığı dava için, tam 948 bin TL tazminat ödedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ekim 2010 Güncelleme 01 Ekim 2010, 00:00
AIDS’li kana rekor tazminat

İÇİNDEKİLER

Sağlık skandalıyla hayatı kararan küçük çocuk, hukukta zafer kazandı. İzmir'de doğduğunda AIDS'li kan verilen Y.O.'nun ailesi Kızılay'a açtığı davayı kazandı ve 60 bin lira tazminat elde etti. Y.O.'nun annesi Neşe O. ve baba Nazif O., bu kez de Sağlık Bakanlığı'na dava açtı. Mahkeme davayı reddetti. Oğulları AIDS'e yakalanan acılı aile Danıştay'a başvurdu. 3 yıl süren bekleyişin ardından dava kabul edildi. Ancak mahkeme bu kez de tazminatın zenginleşmeye neden olacağını öne sürerek davayı ikinci kez reddetti. Aile yine Danıştay'a başvurdu.

DAVA YILLARCA SÜRDÜ

Ancak aradan 2 yıl geçmesine rağmen yüksek mahkemeden karar çıkmayınca Baba Nazif O., 2005'te AİHM'e başvurarak, devletten 4 milyon lira tazminat istedi. Bu arada bakanlık aleyhine açılan dava sonuçlandı ve aileye 159 bin lira ödenmesine karar verildi. Davayı sonuçlandıran AİHM, adil yargılamayı ihlal suçundan Türkiye'yi 948 bin TL tazminata mahkum etti. Y.O.'nun ailesi kazandıkları 948 bin TL'yi aldı.

PARA EĞİTİMİ İÇİN

Ailenin avukatı Mehmet Emin Keleş, 14 yıllık hukuk mücadelesinde üç ayrı zafer kazandıklarını söyledi. Keleş, "Bu kararla Y.'in sağlığı da, hayatı da garanti altına alınmış oldu" dedi. Y.O.'nun babası Nazif O. ise "Benim parayla pulla işim yok. Yeter ki çocuğum iyi olsun. Parayı eğitimine kullanacağız. Tedavisi için ne gerekiyorsa yapılıyor" diye konuştu.