Paralel'e karşı topyekûn savaş

Paralel Yapı'nın kamudaki varlığına karşı son 10 yıldaki arsa tahsisleri masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanlığı'na bağlı DDK ise PDY'nin finans ayağına odaklandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mart 2016 Güncelleme 27 Mart 2016, 01:53
Paralel’e karşı topyekûn savaş

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kamunun tüm kademelerine yerleşmiş Paralel Devlet Yapılanması (PDY) mensuplarına yönelik araştırma başlatan Devlet Denetleme Kurulu (DDK), bu konudaki çalışmasını derinleştirdi. DDK, bakanlıklar, kamu kurumları ve üniversitelere tek tek yazı yazarak PDY ile mücadele konusunda yaptıkları çalışmaları sordu. DDK, nüfusu 30 binin üzerindeki tüm belediyelere de yazı yazarak, 2005'ten bu yana PDY ile bağlantılı kişi ve kurumlara yapılan tahsisler hakkında bilgi istedi. 14 vakıf üniversitesinde de genel inceleme başlatan DDK, bu üniversitelerde PDY'nin yerleşme durumunu da ayrıca ele alacak. DDK, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde yer alan tehditlerden biri olan PDY ile ilgili çalışma için özel bir ekip kurdu. DDK Başkanı Yunus Arıncı'nın başında bulunduğu 9 kişilik ekip, devletin tüm kurumlarını mercek altına aldı.

TÜM HAREKETLER MERCEK ALTINDA
DDK, bakanlıklar, üniversiteler ve tüm kamu kurumlarına yazı yazarak, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde yer alan legal görünümlü illegal yapılarla ilgili şu ana kadar hangi çalışmaları yaptıklarını, bundan sonra bu konuyla ilgili nasıl bir yol haritası hazırladıklarını sordu. Bakanlıklarda özellikle "personel", "bilgi işlem", "satın alma" bölümlerinde PDY mensuplarının konumu incelemeye alındı. Kamuda ilk etapta, daire başkanı ve üst düzeyde paralel devlet yapılanması mensuplarının görev almaması hususunun altı çizildi.

TAHSİSLERİ SORULDU
DDK, nüfusu 30 binin üzerindeki belediyelere yazı yazarak 2005 yılından bu yana paralel yapıyla bağlantılı kişi ve kurumlara yapılan arsa tahsisleri konusunda bilgi istedi. DDK, ayrıca 14 vakıf üniversitesinde genel bir inceleme başlattı. Vakıf üniversitelerindeki incelemenin önemli bir başlığını da PDY ile mücadele kısmı oluşturuyor.

YIL YIL TARANACAK
Emniyet Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü'nde görevli uzman personele DDK'nın, PDY ile mücadele stratejisi konusunda bilgi verildi, görüş ve önerileri alındı. PDY'nin, emniyet, istihbarat, terör ve organize suçlarla mücadele şubelerindeki 30 yılı aşkın süren hakimiyetinden hareketle, ilgili emniyet mensuplarının polis okulundan başlayarak müdürlüğe uzanan aşamalardaki terfi süreçleri, görev yerleri, bulundukları ekipler de geriye yönelik olarak inceleniyor. PDY'nin, il emniyet müdürü düzeyinde ayağı kalmadığı belirtiliyor.

DDK'NIN EN ÖNCELİKLİ GÖREVİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Ocak'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Kaymakamlar Toplantısı'nda, paralel ihanet çetesinin, Millî Güvenlik Kurulu tarafından devlet ve millet aleyhine çalışan bir terör örgütü olarak tescil edildiğini hatırlatmıştı. Erdoğan, "Paralel yapıyla mücadele çalışmaları, gerek Millî Güvenlik Kurulumuz, gerekse Devlet Denetleme Kurulumuz aracılığıyla yakından takip edilmektedir. Şu anda bana bağlı olarak çalışan Devlet Denetleme Kurulu'nun en öncelikli görevi budur. Bu konuda herhangi bir ihmali, yanlışı olan kim olursa olsun, hak ettiği cezayı görecektir" demişti.

SOSYAL MEDYA TERÖRÜNE ÖZEL TAKİP
İstihbarat Daire Başkanlığı bünyesinde iki, Terörle Mücadele Daire Başkanlığı ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığında birer şube müdürlüğü kurulmasına ilişkin karar, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlandı. Kurulan yeni kozmik şubelerin ayrıntılarına SABAH ulaştı. Buna göre Emniyet Genel Müdürlüğü, sosyal medya terörü ile Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) karşı yeni bir yapılanma oluşturdu. Terörle mücadele kapsamında emniyet içindeki 4 yeni şube kuruldu. Bu şubeler bölücü, aşırı sağ-sol örgütleri, FETÖ'yü ve aralarındaki bağlantıyı değerlendirecek ve örgütlerle etkin mücadelede öncü olacak. Gezi Parkı kalkışmasında ve son terör olaylarında olduğu gibi terör örgütleri ve karanlık odaklar tarafından halkı galeyana getirecek, toplumda infial oluşturacak sosyal medya kullanımı mercek altına alınacak. Terör örgütleri ile ilgili hem teknik bilgi ve analizlere hem de alanda operasyonel çalışmalara imza atılacak. Örgütler ve faaliyetleri bu şubelerde oluşturulan uzman ekipler tarafından anlık istihbaratla analiz edilirken yurtiçi ve yurtdışı bağlantıları da raporlanacak. Sokağa yansıyan ya da yansıtılması planlanan toplumsal olayları önlemeye ve etkin mücadele etmeye yönelik yol haritası belirlenecek olan şube, sokak olaylarının arkasındaki iç ve dış mihrakları araştıracak.

FETÖ İLE MÜCADELE HIZLANACAK
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nda 'Legal Görünümlü İllegal Yapılarla Mücadele Şube Müdürlüğü' oluşturuldu. FETÖ/ PDY (Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması) ile ilgili yürütülen mücadeleyi koordine edecek. FETÖ için uzman emniyetçilerden oluşan ve tek işi FETÖ bağlantılarını bulmak, yurtdışı ve finans ayağını tespit etmek, bürokrasideki etkinliğini kırmak ve FETÖ'ye müzahir grupları deşifre etmek olan özel bir şube konumunda olacak.

SABAH