Ha Koç Holding Ha bakkal Ahmet

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Koç Grubu'na yapılan denetimlerin mevzuata uygun olduğunu söyleyerek, 'Nasıl bakkal Ahmet, sanayici Mehmet denetleniyorsa, Koç da denetlenir' dedi

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Ha Koç Holding Ha bakkal Ahmet
Koç Grubu'na ait RMK Marine şirketinin kazandığı Milli Gemi Projesi (MİLGEM) ihalesi iptal oldu. Koç Grubu şirketi TÜPRAŞ'a yönelik olarak Maliye müfettişlerinin denetimi ve MİLGEM ihalesinin iptaline ilişkin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Türkiye'de nasıl bakkal Ahmet, OSTİM'de sanayici Mehmet denetleniyorsa; Koç Grubu şirketleri de, Sabancı Grubu şirketleri de, tüm şirketler de denetime açıktır. Bunların hepsi yasal mevzuatlarla altyapısı belirlenmiş kurallardır" dedi. İlgili bakanlıkların kendilerine yapılan ihbarları değerlendirmeleri ve sektörel incelemelerde bulunmalarından daha doğal bir şey olamayacağını söyleyen Çağlayan, bu durumu farklı olaylarla ilişkilendirmeye kalkmanın yanlış olduğunu kaydetti.

DENETİMLER YASALDIR
Bakan Çağlayan, bu konuyla ilgili dezenformasyon yapıldığına dikkati çekerek, yapılanların siyasi olduğunu düşünmenin yanlış olduğunu dile getirdi. Çağlayan, şöyle devam etti: "Gerekli düzenleme ve denetimler her zaman yapılacaktır. Bu yapılan denetimler yasaldır, mevzuata uygundur. Diğer taraftan Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde konu (MİLGEM) görüşülmüş, böyle bir ihaleden vazgeçilmiştir. Bu tür olayların birleşmesi bizi yanlışa götürür."

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ŞİRKETİ
Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.'nin (TÜPRAŞ) kuruluşu, 1961'de Amerikan Caltex'in kurduğu Türkiye'nin ilk rafinerisi olan İPRAŞ'a (İstanbul Petrol Rafinerisi A.Ş.) dayanır. 26 Ocak 2006'da TÜPRAŞ hisseleri Koç-Shell Grubu'na devredildi. Şirketin 2012 yılı cirosu 47 milyar 33 milyon lira olarak gerçekleşti. TÜPRAŞ, İstanbul Sanayi Odası'nın '2012 Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' listesinde, 40 milyar 118 milyon 28 bin liralık net üretimden satışıyla ilk sırada yer aldı.

MALİYE EKİBİ BASKIN YAPTI
24 Temmuz'da Koç Holding şirketleri TÜPRAŞ, Aygaz ve Opet'e, 20 polis, 10 kontrolör ve akaryakıt uzmanı mahkeme kararı ile baskın yapmıştı. Maliye Bakanlığı'na bağlı ekipler ile şirkette vergi ve akaryakıt kaçağı incelemesi başlatıldı. TÜPRAŞ'ta bazı evraklara el konuldu; kaçak akaryakıt olup olmadığının araştırılması için de el konulan numuneler TÜBİTAK'a gönderildi.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.