Bu ortaklık Türkiye'ye çok şey katacak

Çalık Enerji ile Rusya'nın petrol devi Rosneft, hem Türkiye hem de uluslararası alanda ortaklık anlaşması imzaladı. İki şirket; yurtdışında petrol ticareti yapacak, Türkiye'de ise akaryakıt dağıtımını gerçekleştirecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Aralık 2010 Güncelleme 16 Aralık 2010, 09:55
Bu ortaklık Türkiye’ye çok şey katacak

İÇİNDEKİLER

Türkiye' nin önde gelen kuruluşlarından Çalık Holding, dünyanın sayılı petrol üreticisi Rosneft ile stratejik işbirliğine imza attı.

İki kuruluşun var olan ortaklığını derinleştirecek anlaşma, Rusya Başbakan Yardımcısı Seçin, Enerji Bakanı Yıldız'ın katıldığı törenle Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ve Rosneft Başkanı Khudainatov tarafından imzalandı.

SÜPER PERFORMANS

Anlaşmaya göre, iki şirket tarafından kurulacak ortaklık, Akdeniz'de petrol ticareti, Türkiye'de de petrol dağıtımı ve ticareti konularında çalışmalar yürütecek.

Çalık Enerji ve Rosneft, Türkiye'de petrol dağıtımının yanı sıra, ihrakiye (deniz taşıtlarına yakıt) satışları da gerçekleştirecek. Çalık Enerji, yaklaşık bir yıldır Rosneft'in açtığı uluslararası petrol ihalelerinde üstün başarı gösterdi.

Dünyanın dev petrol şirketlerinin girdiği ihalelerdeki performansı ilgiyle izlenen Çalık Enerji, her ay düzenli şekilde petrol kargolarını yükleyerek dünyanın dört bir yanına satışını gerçekleştiriyor.

OCAK'TA İKİNCİ ZİRVE

Seçin, Türkiye ile Rusya'nın Samsun-Adana-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve doğalgaz alanında işbirliğini ilerlettirdiğini aktararak, "Şimdi de imzalanan belge, petrol alanında işbirliğimizin parçası.
Türkiye bu bölgede bizim stratejik ortağımızdır" diye konuştu.

Seçin, Bakan Yıldız ile görüşmelerinin devam edeceğini belirterek, "Ocak'ta enerji projeleri ile ilgili görüşeceğiz. Mart'ta da Moskova'da Başbakan Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in katılımı ile üst düzey işbirliği toplantılarının ikincisini gerçekleştireceğiz. İki ülke çalışmaya devam etmeli" dedi.