Vücuttaki renkler hastalık habercisi

Kusursuzca işleyen vücudumuz, hastalıkları önceden sinyalini veriyor. Renklerle kendini belli eden hastalıklar ise erken teşhise olanak sağlıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ağustos 2015 Güncelleme 01 Ağustos 2015, 01:10
Vücuttaki renkler hastalık habercisi

İÇİNDEKİLER

Sarı, mavi, siyah ya da mor... Günlük yaşamda sık sık karşılaştığımız bu renkler hastalık belirtisi olarak ortaya çıkabiliyor. Ciddi rahatsızlıklara işaret edebilen bu duruma karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğini aktaran uzmanlar, vücutta kendini belli eden renkleri ve hastalıkları
şöyle anlatıyor...

BEMBEYAZ BİR CİLT...
Albinizm: Deriye rengini veren melanin pigmentinin, doğumdan itibaren olmama durumudur. İnsan teni, saç ve kirpikleri göz kamaştırıcı bir şekilde beyazdır. Bu hastalığa sahip insanlarımıza, yabani gözlerle bakmamamız bu insanların psikolojisini olumlu yönde etkileyecektir.
Piebaldism: Bedenimizdeki bazı bölgelerde, melanin pigmentinin doğumsal olarak olmamasıdır. Vücudumuzda beyaz lekelerle yaşamak zorunda kaldığımız bir rahatsızlıktır.
Vitiligo: Vücutta varolon melanin pigmentinin daha sonra çeşitli nedenlerle bölgesel olarak yok olmasıyla oluşan hastalıktır.

CİLDİNİZ SARARDIYSA ...
Sarılık: Mikrobik durumlardan yada farklı nedenlerle karaciğer ve safra kesesinden safra akışının engellendiği hastalıktır. Vücutta artan bilirubin ciltte ve göz akında sarı bir rengin hakim olmasına neden olabilmektedir.

TURUNCU BİR GÖRÜNTÜ
Karotenemi: Turuncu renkli gıdaların normalden fazla tüketilmesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Cilt rengi turuncuya yakındır.

SİYAH VE YEŞİL İSE...
Verdin ikter: "Yeşil Sarılık" olarak da bilinen hastalık, sarılık hastalığında bilirubinin fazla salgılandığı bir aşamadır.Fazla bilinen bir hastalık türü değildir.
Melas ikter: Sarılık hastalığı sırasında biurubin artma safhasında siyahımsı sarılık olabilir.

KIRMIZI LEKELER MEVCUTSA
Eritem: Aşırı sıcakta, fazla egzersiz sırasında, güneş yanığı ve ateş yükselmesinde, döküntülü ve iltihabi deri hastalıklarında deri rengi kırmızı olabilir.
Flushing: Ciltte bir bölgede oluşan aşırı kırmızılıktır. Yüzde veya ensede seyrek ya da sık zamanlı görülmesi mümkündür. Alkol alımı sonrası, aşırı stres ve heyecandan ya da ilaç yan etkisi olarak görülebilmektedir.

KAHVERENGİYE DİKKAT...
Addison: Bir böbrek üstü bezi hastalığı olarak karşımıza çıkar. Cilt rengi kahverengi ve koyu kahverengidir.
Böbrek: Bu tür rahatsızlıklarda deri toprak rengidir.

MAVİ-MORSA İHMAL ETME!
Kalp-damar hastalıkları: Atardamar ve toplardamar kanının karışmasından kaynaklanan hastalıklarda dil, dudak, parmak uçları, ayaklar gibi vücudumuzun uç kısımları mavimor renk olur. Bu tür belirtileri fark etmeniz durumunda hemen bir hekime başvurmalısınız.
Hemeglobin hastalıkları: Hemoglobin kan hücrelerinin oksijeni taşıyan görevlisidir. Doğumsal yada farklı hastalıklar nedeniyle hemoglobinin oksijeni taşıma gücü düşerse, hastanın bedeninin rengi mavi-mor renkli olabilir.
Kalp yetmezliği: Kalpteki dolaşımın ve akciğerdeki oksijen alma kapasitesinin bozulması gibi durumlarda; hastanın cildi mavi-mor renk alabilir.
Vasomotor bozuklukları: Damar kasılma ve gevşemesinin bozulduğu hastalıklarda da beden rengi mavi mor renk alabilir.
Koah: Oksijen alımının bozulduğu hastalıklardan koah uzun süren tıkayıcı akciğer hastalığıdır. Bu hastalığın ağırlık derecesine göre hastanın cildi mavi-mor renk olabilir. Bu nedenle duman ve isten uzak durulmalıdır.