Düşük kabusu

Gebelikte düşük tehlikesi doğuma kadar devam edebiliyor. Nedenleri arasında ise anormal gelişim, rahim gevşekliği ile rahim hacminin daralması yer alıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ekim 2014 Güncelleme 01 Ekim 2014, 02:04
Düşük kabusu

İÇİNDEKİLER

Sayın okuyucularım gebelik kayıplarına düşük diyoruz. Gebelik kayıpları 4, 5, 6 aylarda hatta gebeliğin sonuna kadar devam edebilir. Normal gebeliklerinde yaklaşık yüzde 20- 25'i ilk 3 ayda düşükle sonuçlanmaktadır. İlk 3 ayda düşüğe neden olan en büyük etken bebeğin anormal olarak oluşmasıdır. Tüp bebek gebeliklerinden de bildiğimiz üzere bebeklerin (embriyoların) yüzde 50'sine yakını anormal olarak üremektedir. Bunların büyük çoğunluğu düşükle sonuçlanmaktadır. Bir kısmıysa daha gebelik belirtisi vermeden kendi kendine erir yani regl zamanında düşük yapmış olur. Sebeplerden bir tanesi de rahim içi anormalliklerdir. Rahim anne karnında sağda ve soldan yarımşar rahmin bir araya gelip ara duvarını eriterek tek rahim haline dönmesiyle oluşur. Bu duvar tam erimezse bir takım anormaller oluşur ki bunlar rahmin hacmi daraldığı için gebelik kayıplarına yol açabilir. Bebek rahme düştükten sonra progesteron denen hormonla hayatını devam ettirir ve belli bir haftadan sonrada yumurtalıktan kaynaklanan hormonlar tükenir. 8 hafta yumurtalıktan yeterince hormon takviyesi olmazsa yine de kayıp olmaktadır. Bu bağışıklık çemberinin yapılmaması durumunda bebek yabancı bir doku zannedilerek atılmaktadır.

RAHİM KAPALI OLABİLİR

Başka bir büyük grup da annedeki pıhtılaşma anormallikleridir. Bir de 3. aydan sonraki düşüklerde birde rahim ağzının yetmezliği gibi bir durum söz konusudur. Rahim ağzı doğum anına kadar kapalı şekilde durmalıdır. Bazen doğuştan rahim ağzı gevşekliği ile zayıflayan bir durum vardır ki bunda da bebek belli bir büyüklüğe gelince rahim ağzı kendi kendine açılmakta ve hızla bu açılım sonunda bebek düşmektedir. Böyle bir durumda bir dikiş atılarak kapatılmalıdır.

SORU: 1 yıldır göğsümde şişlik var. Daha sonra yanında 2 şişlik daha çıktı. İçi sert bu kist olabilir mi?

CEVAP: Göğüsteki şişlikler içi su dolu kistler veya içi katı Fibroadenom dediğimiz oluşumlar olabilir. Bir meme ultrasonu ile bunları anlayabiliriz ve ona göre tedavinizi önerebiliriz, bilginize.
Düşük yapan kadınların büyük çoğunluğu derinden sarsılmakta, psikolojik olarak çöküntü yaşamaktadır.

Anne adayları düzenli olarak kontrollerini yaptırmalı, olabilecek herhangi bir düşük tehlikesine karşı dikkatli olmalı...

Kadınların çoğu ilk 3 ayda düşük yaptığını anlamaz.

SORU: Reglimin ikinci gününde belimde ve vajinada şiddetli sancı oldu. Sancıyla beraber serçe parmağım kadar bir kan pıhtısı gibi bir şey düştü. Doktora gittim muhtemelen düşük, dış gebelik gibi bir şey dedi. Sağ tarafımda kistim var. Kistler varken hamile kalabilir miyim yoksa tedavimi olmam gerekir. Beni aydınlatırsanız sevinirim teşekkürler. (Sapanca'dan S.B.)

CEVAP: Sayın hastam, anlattığınız olay düşüğe benzemiyor sadece adet gecikmesinin getirdiği kan birikimi pıhtı halde düşmüş olabilir. Kistiniz eğer bir kaç adet boyunca devam ediyorsa onun bir doğum kontrol hapıyla eritilmesi ondan sonra tedaviye başlanması gereklidir ama kistler varken de hamile kalabilirsiniz. Eğer ki gebe kalamadığınızı düşünüyorsanız o zaman tabi onunla ilgili değişik incelemenin yapılması ve tedaviye başlanması gerekebilir.

SORU: 24 yaşımdayım 4 yıl önce overlerimden ameliyat oldum. 2 taraflı benign ve 1 tarafında da teratom çıktı. İkiside korundu. 3 ay sonra tekrarladı doğum kontrol ilacı kullandım ve ultrasonda görülmedi. 4 yıl içinde 4 kez tekrarladı. En son tekrarlayan kaybolmadı. Çok ağrım ve arada biraz kanamam oluyor. Neden tekrarlıyor? Bağışıklık sistemi, vücut direnci ile stresle, beslenme ile ilgisi var mı, çok tekrarlaması tehlikeli mi? (İstanbul'dan E.K.)

CEVAP: Büyük bir ihtimal yumurtalama düzeniniz bozuk ve bu yüzden yumurtalarınız çatlayamadan yumurtalık kisti haline geliyor olabilir. Bunun stresle ilgisi olabilir ama beslenme ve bağışıklık sistemiyle ilgilsi yoktur çok da tekrarlaması kötü huyluya çevirmez. Bununla ilgili bebek planlamıyorsanız doğum kontrol hapıyla düzenli adet olmanız kistten korunmanıza yetebilir, bebek istiyorsanızda biran önce tedaviye başlamalısınız, bilginize.

Prof. Dr. Teksen Çamlıbel