Deri'n mucize

Türk Bilimadamı Prof. İsmail Lazoğlu, tıp tarihinde bir devrime imza attı. Doku iskeleti sistemiyle, yapay deri ve kemik hücreleri üretmeyi başardı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Şubat 2013 Güncelleme 11 Şubat 2013, 02:14
Deri’n mucize

İÇİNDEKİLER

TÜBİTAK'ın bilimadamlarına verdiği destek, sonuç verdi. "3 boyutlu hassas doku iskeleti sistemi" ile yapay deri ve yapay kemik üretildi. Projenin mimarı Koç Üniversitesi Üretim ve Otomasyon Araştırma Merkezi'nden Prof. İsmail Lazoğlu oldu. Türk bilimadamı, yapay deri ve yapay kemik alanında yaptığı çalışma ile Türkiye'de bir ilke imza attı.

'3 BOYUTLU DOKU İSKELETİ'
Lazoğlu, TÜBİTAK destekli "Hızlı Prototipleme ve Bilgisayar Destekli Yüksek Hızlı Üretim" projesi kapsamında çalışmaya başladı. İlk önce hızlı prototipleme ile uçak tasarımı yapmayı planlıyordu. Ancak daha sonra projeyi medikal alanda da kullanabileceğini düşündü. Bu amaçla, 3 boyutlu doku iskeleti üretti. Doku iskeletlerine, Prof. Dr. Halil Kavaklı tarafından deri ve kemik hücreleri ekildi. Bu şekilde yapay deri ve yapay kemik hücrelerinin büyümesi sağlandı.

YANIK TEDAVİSİNDE YAMA DÖNEMİ
Yeni yöntemle, ileride hastanın kendi vücudundan alınan hücrelerle, yapay kemik ve deri dokusu üretilecek. Böylece özellikle yanık tedavilerinde ve kemik kırılmalarında yeni geliştirilen dokular kullanılacak. Yaşlı hastalara da protez yerine, kendi dokularından üretilen kemikler yerleştirilecek.

2 YIL SONRA HASTANELERDE
Yapılan deneylerde yapay fare derisi üretildiğini belirten Prof. İsmail Lazoğlu, sistemin hastanelerde kullanıma hazır hale gelmesinin 2 yıl sürebileceğini söyledi ve ekledi: "Yapay deri üretiminin ardından, kimya ve biyoloji bölümlerindeki öğretim üyeleriyle laboratuvar ortamında yapay kemik üretimini yaptık. Şu an deney aşamasındayız. Hasar gören kemiğin bilgisayar tomografisi çekilecek. Hasarlı kesimin üç boyutlu tasarımı yapıldıktan sonra yapay kemik üretimi yapılacak."

VÜCUT REDDETMİYOR
Prof. Lazoğlu, yeni sistemin hastalar için avantajlı olduğunu söyledi. Lazoğlu, "Yapay deri ya da kemik, hastanın kendi hücresinden üretildiği için vücut bu yapıları reddetmiyor" dedi.

Safure CANTÜRK