Reflü kansere dönebilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mart 2013 Güncelleme 13 Mart 2013, 00:00
Reflü kansere dönebilir

İÇİNDEKİLER

* 3 yıldır reflüm var. 'Yemek borusu kanseri olursun, dikkat et' dediler. Doğru mu?
Reflü hastalığının düzeyine bağlı olarak değişir. Her reflü yemek borusu kanseri olmaz. Çok ileri düzey reflü hastalığı varlığında yemek borusu kanseri görülme sıklığı bir miktar artar. Yaklaşık yüz bin şiddetli reflüsü olan kişinin 35 kişisinde görülmüş denilen bir oran var. Yani yemek borusu kanseri gelişme sıklığında hafif ancak önemsiz düzeyde bir artış olduğunu göstermektedir. Önemli olan reflüyü düzeltmektir. Korku reflüyü arttırır.

* Menopoza girdim. Şikâyetlerim çok arttı. 'Östrojenli menopoz ilacı kullan' dediler. Kullanabilir miyim?
Boşuna sıkıntıya girmeyin. Şikâyetlerinizi kadın hastalıkları uzmanı ile paylaşın. Bedeninizin ihtiyacını belirleyelim. Bazı hastalığı olanlara bu ilaçları veremeyiz. Rahim ve menopoz öncesi meme kanseri olanlar, hipofiz adenomu, damar içi pıhtılaşmaya bağlı hastalıklar, karaciğer yetmezliği olanlar, migren hastaları bu ilaçları kullanamazlar.

* 1 yıllık evliyiz. Eşim gerdek gecesinde acele acele bana sahip oldu. Çok korktum. Bazı geceler korkuyla uyanıyorum. Birlikte olmak istediğinde midem bulanıyor. Kusuyorum. Hamilesin dediler. Ama 1 yıldır birlikte olmadık. Hamile olabilir miyim?
Hamileliğini öğrenmek için test yaptır. Kan testi daha net sonuç verebilir. Ama senin bulantın, kusman daha çok tiksintiden gibi duruyor. Bu duruma Cinsel Tiksinti diyorlar. O gece ki haksızlığa uğramışlık, korku durumu kalıcı olacak seni etkilemiş. Mutlaka hem tek hem de eşinle birlikte psikiyatriste gitmen şart. Yoksa bir ömür boyunca bu sıkıntıyı yaşarsın.

* Eklemlerim 6 aydır ağrıyor. Romatizmasın dediler. Doktor ilaçlar verdi. Kan tahlili yeterli mi?
Romatoid Artrit tanısı için, hekim tarafından detaylı hastalık hikâyenizin araştırılması gerekir. Muayene yapılır. "Romatoid faktör" adı verilen testin pozitifliği tanıyı destekler. Yüksek kırmızı kan çökme hızı, kansızlık diğer bulgular arasındadır. Kesin tanı bütün bir değerlendirme sonrası konur.

* Büyük abdeste haftada bir gidiyorum. Ne kullanmam gerek?
Mümkün olduğunca dışkı yumuşatıcı ilaç kullanma. Sofrada sebzeyi meyveyi arttır. Kahvaltı et. Sabahları aç karına bir adet kuru kayısı, kuru incir veya kuru erik ye. Kahvaltı sonrası tuvalet ihtiyacı olsun veya olmasın tuvalete giderek 15 dakika otur ama ıkınma. Çay içme. Ayağını ve karnını sıcak tut.