Nema isyanı

Astsubayların aylık maaşlarının yüzde 10'u, OYAK'a kesiliyor. Ancak onlar, nemaların adaletli bir şekilde dağıtılmadığından yakınıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mayıs 2012 Güncelleme 30 Mayıs 2012, 02:03
Nema isyanı

İÇİNDEKİLER

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda 30 yıl görev yaptıktan sonra emekli olan Kıdemli Başçavuş Osman Karaçoban, OYAK'ta yaşandığını iddia ettiği "Nema" adaletsizliğini şöyle dile getirdi:

* OYAK için subay ve astsubay maaşlarının yüzde 10'u her ay zorunlu olarak kesilir. Bu emekli olana kadar devam eder. Her yıl, OYAK ve bağlı şirketlerinin kar payları açıklanır.

*
"Kar ettik" derler biz onu göremeyiz. Halbuki bizden, yıllık dağıtılacak nema açıklandıktan sonra masraf ve riziko pirimi adı altında da kesinti yapılmaktadır. Bu kesintilerin oranlarının ne kadar olduğunu bile bilmiyoruz.

'EMEKLİ SUBAYLARA İKRAMİYE'
* Bir tek OYAK Bank satıldığında yüzde 54 kar payı aldık. Bize OYAK'ın şirketlerinin kar paylarından da pay vermiyorlar. Bize faiz ve fonlarda değerlendirdikleri kardan pay veriyorlar. Üzerine ise bir iki puanı şirketlerin elde ettikleri kardan ekleme yaparak genel olarak yıllık enflasyonun bir iki puan üzerinde nema dağıtıyorlar.

* OYAK'ın emekli olan subaylara daha yüksek, astsubaylara ise daha az ikramiye ödediği iddia ediliyor. Bizler OYAK'ı denetleyemediğimiz için, bunu tam olarak bilemiyoruz. Aynı durum askeri vakıflarda da geçerli. Yönetim kurulları, çalışan ve emekli general ile amirallerden oluşmaktadır.

OYAK DAVASI AİHM'DE
*
Emekli Kıdemli Başçavuş Osman Karaçoban, OYAK'taki adaletsizliği, AİHM'e taşıdıklarını da anlattı:

* OYAK iştirakleri, gelirlerinin tamamını nema olarak üyelerine aktarması gerekiyordu. Bu yapılmadı. Sistemde olan-olmayan tüm üyelerin, kurum iştiraklerinde hakları olduğu için üyelerine hisse senedi verilmeliydi. Bu da yerine getirilmedi.

* OYAK ve iştiraklerinin yönetim ve denetim kurullarında, sayımızla orantılı şekilde adil temsil hakkımız engellendi. Bu konuda Türkiye'de mahkemeye başvurduk. Ancak dava reddedildi. İç hukuk yolları tükendiğinden konuyu AİHM'e götürdük. Fakat 5 Mayıs 2012'de ilginç bir olay oldu. Bir astsubay arkadaşımız yönetim kuruluna alındı. Bunun da AİHM'de dava yaklaştığı için göstermelik olduğunu düşünüyoruz.

MESAJINIZ VAR!
* Bizler ayrıcalık değil gasp edilen haklarımızı istiyoruz. Yüksekokul mezunu astsubaylar, büro memuru ile aynı statüde görülüyor? Mithat Türetken

* Temel sorunumuz askeri iç hizmet ve askeri ceza kanunlarının, personele değil, subaylara yönelik olması. Cevat Efe

* Astsubaylar, ceza korkusundan hakkını arayamadı. Hakkını arayana düzen bozucu gözüyle bakılırdı. A. Selçuk Baykal


MEVLÜT YÜKSEL


DiĞER ASTSUBAY HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN

OYAK'A NEDEN ALINMIYORUZ?

HASTA RÜTBEN NE?

28 ŞUBAT KABUSU

DEVRİMLE DEVRİLDİK!

İNTİBAK İSTİYORUZ

12 EYLÜL EN ÇOK ASTSUBAYLARI VURDU

ASTSUBAYLAR DERT KÜPÜ

NE MESAİ VAR NE MAAŞ ADALETİ

TAKVİM YAZDI TSK SÖZ VERDİ

TSK'DAN ASTSUBAYLARA MÜJDE!

ASTSUBAY HAREKATI