Siber güç Türkiye

Dünyaca ünlü gazeteci Seymour Hersh TAKVİM'e konuştu: Siber savaş konusundaki en iyi 5 ülkeden biri Türkiye. Çünkü teknolojiye çok önem veriyor!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Kasım 2010 Güncelleme 24 Kasım 2010, 10:50
Siber güç Türkiye

İÇİNDEKİLER

O yarım asırdır röportajlarıyla dünyadaki politik hareketleri belirliyor. Kimi zaman Kuzey Irak'ta bin tane MOSSAD ajanı olduğunu ortaya çıkartıyor, kimi zaman da ABD'nin Ebu Garip'teki işkenceci yüzünü kanıtlıyor. İşte dünyanın en saygın gazetecilerinden olan Pulitzer ödüllü ABD'li Seymour Hersh (73), TAKVİM'e yine çok önemli açıklamalarda bulundu.

AVRUPA ÇOK GEÇ KALDI
Hersh, bu kez siber savaşı değerlendirdi ve Türkiye'ye övgüler yağdırdı. Siber savaş konusunda en güçlü ülkelerin Türkiye, ABD, İsrail, Rusya ve Çin olduğunu belirten Hersh, şunları söyledi: "Bu 5 ülkenin istihbarat ve ordu birimleri tam teşekküllü çalışıyor. Diğer ülkeler, özellikle Avrupa bu konuda geç kaldı... Türkiye teknolojiye çok önem veriyor. Bunda en büyük faktör ise nüfusunun çok genç olması. Ayrıca siber savaş çok gizli yürütülmesi gereken bir konu. Türkiye bunu da çok iyi başarıyor."

ABD VE İSRAİL'İN HEDEFİ İRAN
Hersh, bazı ülkelerin birbirlerine siber savaş denemesi yaptığını da belirtti. Örnek olarak Çin ve ABD'yi gösteren usta gazeteci, şöyle devam etti: "Bilinen en büyük saldırıyı ise Rusya Estonya'ya karşı düzenledi. Estonya'nın telefon şebekesi ve internet ağı çöktü. İran'ın endüstri tesislerindeki bilgisayarlarda 'Stuxnet' adlı bir yazılım tespit edildi. Bu sanal saldırının ardında da ABD ya da İsrail'in olabileceği sanılıyor." Bu arada Türk siber timleri en son casus çetesini hedef aldı. 3 kişilik ekip, Türkiye'nin gizli belgelerini sızdıran şantaj ve casusluk çetesini 6 ay boyunca takip etti. Ve 6 ay sonunda "Beyaz hacker'lar" çetenin banka hesaplarından kaldıkları otellere kadar her şeyi tespit etti

SiBER SAVAŞ NEDiR?

Hedef seçilen herhangi bir ülkeye, bilgi ve iletişim sistemleri üzerinden gerçekleştirilen saldırılara "siber savaş" deniyor. "Yasal Hacker"lar özellikle internet üzerinden operasyonlar düzenliyor. Bu arada ele geçirilmiş bilgisayarlardan oluşan ağa "botnet" adı veriliyor. Türkiye'nin de ciddi anlamda 'botnet' konuşlanması bulunuyor.