Ünlüler parayı çiftliğe yatırıyor

Besicilik yatırımı ünlü isimleri de cezbetti. Pek çok ünlü besi çiftliği sahibi. Bu işe ilk giren ünlülerden Ebru Gündeş, yeni yatırım arayışına başlarken; Koç'un emektarı Cengiz Solakoğlu da besi çiftliği kuranlar arasına katıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ağustos 2011 Güncelleme 08 Ağustos 2011, 00:00
Ünlüler parayı çiftliğe yatırıyor

İÇİNDEKİLER

Ünlü isimler arasında besicilik yatırımı gözde... Pek çok ünlü besi çiftliği sahibi...
Para dergisinin haberine göre; aralarında Ebru Gündeş, Necati Şaşmaz ve Neslihan Kozanoğlu'nun da bulunduğu kamuoyunun yakından tanıdığı pek çok ismin besi çiftliği yatırımı bulunuyor. Bu işe ilk giren ünlülerden olan Ebru Gündeş şimdilerde yatırımını büyütmeye hazırlanırken; Koç Grubu'ndan üst düzey yönetici iken emekli olan Cengiz Solakoğlu da besi çiftliği kuranlar arasına katıldı.

GÜNDEŞ YER ARIYOR
Ebru Gündeş, ağabeyi Cengiz Kumartaşlıoğlu ile Tekirdağ Muratlı'da büyükbaş hayvancılık tesisi almıştı. 500 başla başlayıp kısa sürede hayvan sayısını katlayan kardeşlerin bu yatırımı 2 milyon TL değerinde.
Ebru Gündeş'in, şimdi Ege ve Marmara'da başka besi çiftlikleri aradığı konuşuluyor. Kurtlar Vadisi'nin Polat Alemdar'ı Necati Şaşmaz da Gerede'deki çiftliğinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapıyor. İşadamı Ahmet Kozanoğlu'nun eşi Neslihan Kozanoğlu, İstanbul Beykoz'daki Cumhuriyetköy'de büyükbaş hayvancılıkla uğraşıyor. Kozanoğlu'nun 200'den fazla büyükbaş hayvanı var. Besi çiftliği kuranlar arasına son katılan isim, Cengiz Solakoğlu. Solakoğlu, 15 milyon liralık yatırımla Bursa'da besi çiftliği kurdu. Cengiz Solakoğlu'nun, yeğeni Sencer Solakoğlu ve Koç Ata Besi Çiftliği'nin eski yöneticilerinden Ahmet Barut'la ortak kurduğu Feyz Tarım, 4 yılda bin sağmal ineğe ulaşmayı hedefliyor.

İMKANI FAİZSİZ KREDİ
Tarım Bakanlığı'nın projesiyle hayvancılık sektörüne yatırım yapacak girişimcilere sıfır faizli yatırım ve işletme kredisi verilmeye başlandı:
* İşletme kredilerinde en fazla 2, yatırım kredilerinde 7 yıl vadeli kredi imkanı tanınıyor.
Yatırım kredilerinde üst limit 7 milyon 500 bin, işletme kredilerinde 3 milyon TL.
* Büyükbaş hayvan besiciliğinde en az 10 baş kapasiteye sahip besi çiftlikleri işletme kredisi için başvurabiliyor. Yatırım kredilerindense en az 50 büyük ve küçükbaş hayvan besi çiftliği kuranlar veya kapasitesini artırmak isteyenler yararlanabiliyor.
* Kredi için Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne başvuruluyor.

574 ÇİFTLİK SATILIK
Türkiye genelinde satılık 574 besi çiftliği bulunuyor. Satılık tesisler arasında 5-10 büyükbaşlık yerler de, 2-3 bin büyükbaş kapasiteli devasa çiftlikler de var. Hatta bazı çiftlikler, içindeki sağmalık süt ineği, danası, buzağısıyla birlikte satılıyor. Besi çiftliklerinin fiyatları ise 27 bin liradan başlayıp konumu ve büyüklüğüne göre 5 milyon TL'ye kadar çıkıyor.


Bülent EKİMCİ