'Sen Trump'ı bile geçtin'

Ali Ağaoğlu, ABD eski Büyükelçisi Wilson'un Ataşehir projesini gezdikten sonra kendisine 'Böyle proje ABD'de bile yok. Sen Trump'tan daha iyisin' dediğini anlattı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Temmuz 2011 Güncelleme 28 Temmuz 2011, 00:00
’Sen Trump’ı bile geçtin’

İÇİNDEKİLER

Ben sokakta tek başıma yürümekten korkmam. Halk beni seviyor. Nereye gitsem insanlar ilgi duyuyor. 1 Mayıs'ta Gazi mahallesinde üstü açık araçla tek başıma gezdim. Herkes gelip resim çektirdi..." Bu sözler, Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu'na ait. İnşaat sektöründe son dönemde yıldızı parlayan işadamı, ürettiği projelerle, renkli hayatı ve kişiliği ile hep gündemde kalıyor. Ali Ağaoğlu ile dün sohbet imkanı buluyoruz.

FİYATLAR ARTAR
Ataşehir'deki değişimi anlatırken, bir hatırasını şöyle aktarıyor: "ABD'nin Ankara eski Büyükelçisi Ross Wilson buraya geldi My World projesini gezdirdik. Gözlerine inanamadı. 'Böyle proje ABD'de bile yok' dedi. Bana 'Sen dünyaca ünlü emlak kralı Donald Trump'tan daha iyisin' iltifatında bulundu..." Ağaoğlu, şimdi Maslak'ta 10 bin konutluk yeni bir projeye başladıklarını, bunun ilk adımı olan 850 konutluk projede ilk satışları yaptıklarını, 15 günde bitireceklerini aktarıyor ve ekliyor: "Bakın nerelere geldik. 850 konutluk projeye 'küçük' diyoruz..." Konu inşaata gelince, Ali Ağaoğlu sektörü de değerlendirip vatandaşa bazı ipuçları veriyor: "Konut fiyatlarında düşüş değil, ciddi bir artış olur diye düşünüyorum. Çünkü başta demir ve beton olmak üzere malzemede yüzde 40'a varan zamlar oldu. Bu maliyet baskısı konut fiyatlarına yüzde 10-15 yansıyabilir." Ağaoğlu, son dönemdeki 'ucuz konut' furyasına da dikkat çekiyor ve bu konuda endişe taşıdığını belirterek, "Bin lira metrekare fiyatı veriyorlar. İnşallah sıkıntı olmaz" diyor.

YÜZDE 1 ÖNEMLİ SINIR
Ali Ağaoğlu'na göre, konut kredisi faizlerinin yüzde 0.75'lerden 0.96'lara çıkması çok etkilemiyor. Bu artış bin liralık taksitte 20 liraya denk geliyor. Ama yüzde 1 ve üzeri faiz oranlarını psikolojik eşik olarak görüp, "Bu noktalarda talepte olumsuz etki olabilir" tespitini yapıyor. Ağaoğlu, şu anda vatandaşın konuta erişiminde sıkıntı yaşandığını hatırlatarak, "Bu da gelirin tabana yayılmasıyla çözülecek" şeklinde konuşuyor.

TOPU ALINCA GOLÜ ATAR
KENTSEL dönüşüm özel sektöre açılırsa seve seve yer alacaklarını belirten Ağaoğlu, burada yeni bir sektör çıktığını şu örnekle anlatıyor: "Örneğin 100 kişi var. 99'uyla birer daire için anlaştınız. Son kalan 4 daire istiyor. Bu nedenle herkes son kişi olmak istiyor. Bu da yeni bir sektör yarattı. Bu eski evlerden alıyorlar. Sorunu kat mülkiyeti yasası değişikliği çözebilir..." Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın hemşehrisi olduğunu hatırlatan Ağaoğlu, "Topu alınca gol atan yapısı vardır. Proje üreten, bürokrasiye takılmayan birisi'' diyor.

KRİZ FİLAN ÇIKMAZ
Ağaoğlu, son dönemde çıkartılan 'kriz gelecek' söylentilerine de tepki gösteriyor: "Kriz mriz çıkmaz.
Cari açık riski için çıkartılmış bir söylenti. Zaten kur da yükseldi. Pahalı TL riski azaltıldı. Bin lira maaşı olan bile yılda üç telefon değiştiriyordu. Yüksek kur artan ithalatı frenleyecektir. Krizle ilgili bir endişem yok. Krize değil, Türkiye'nin dinamizmine inanıyorum..."

YUNAN ADASI ALMAM
Ali Ağaoğlu, geçtiğimiz ay gittiği Yunanistan'da satılık adalarla ilgilenmesi için baskı yapıldığını belirtiyor ve "Ama düşünmüyorum" diyor. Yunanistan'daki 'Bir saat bir de enayiler çalışır' sözünü hatırlatan Ağaoğlu, "İşte çalışmadılar, halleri ortada. Türk toplumu üretiyor, çalışıyor. Üreten toplumun sıkıntısı olmaz" tespitini yapıyor.